Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány tavaly augusztusban hozott határozatot a várbeli - a Magyar Nemzeti Levéltár szomszédságában, a Nándor utca 5-7 szám alatt lévő -  volt Országos Villamos Teherelosztó épületének állami tulajdonba kerüléséről.

Az épület akkor az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában volt, amelyet a  Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek kellett megvásárolnia szeptember 15-ig, legfeljebb 911 millió forintért. A kormány akkor úgy döntött, hogy az MNV Zrt. az épületet adja vagyonkezelésbe a Magyar Nemzeti Levéltárnak. Ezt a határozatát most visszavonta a kormány.

Az új határozat már az állami tulajdonba került teherelosztó bontásáról szól, a feladatot az MNV kapta. A bontás határideje november 15. Egy másik kormányhatározat pedig 300 millió forintot biztosít erre a célra az MNV-nek. A kormány egyúttal felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az ingatlan hasznosítási koncepciójának ismeretében gondoskodjon annak a bontásáról. Tehát már szó sincs az új határozatban arról, hogy a levéltár kapná meg az épületet. Pedig a volt teherelosztó - amely a múlt század hetvenes éveiben épült - több emelet mélyen nyúlik le a várhegyben, így feltehetően megfelelt volna a dokumentumok tárolására. Ugyanakkor a telek értéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen. (Az új teherelosztó a Szentendrei út mellett épült fel.)

Szintén a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az  Országos Villamos Teherelosztó épületének lebontásának a beruházását. Így a közigazgatási hatósági ügyekben a  szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő - ha jogszabály rövidebbet nem állapít meg - 8 nap. Az általános közigazgatási hatósági ügyekben pedig 15 nap a határidő. A hatósági döntések fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók.