A világ legmagasabb felhőkarcolóját akarja felépíteni a szaúd-arábiai Al-Valid bin Talal herceg irányítása alatt lévő Kingdom Holding Co., kevesebb mint két évvel azután, hogy a szomszédos Dubaiban átadták a világ jelenlegi legmagasabb épületét - jelentette be a herceg. A Dzsiddában épülő, tűszerű óriás éppen egy kilométer magas lesz, amivel felülmúlja a 828 méteres Burdzs Kalifát. A felhőkarcolóban irodák, szálloda és luxuslakások kapnak helyet. A 4,6 milliárd rial (1,23 milliárd dollár) értékű beruházási szerződést már alá is írta a Kingdom Holding a Bin Laden Grouppal, Szaúd-Arábia legnagyobb építőipari vállalatával. Az utóbbi cég a hírhedt terroristavezér családjának kezében van, ám tulajdonosai már a kilencvenes években elhatárolták magukat Oszama bin Laden tevékenységétől.

Al-Valid bin Talal a közel-kelet leggazdagabb üzletembere. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pénz rendelkezésre áll az építkezésre, amely hamarosan elkezdődik. A tervezőcsoportot a chicagói Adrian Smith + Gordon Hill Architecture vezeti. A herceg szerint a torony felépítése pénzügyi és gazdasági üzenet a világnak, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezzel az értékeléssel lényegében egyetértenek a Wall Street Journalnak (WSJ) nyilatkozó szakértők is: mint mondják a felhőkarcoló-építés sosem a befektetés megtérüléséról szólt, sokkal inkább az egóról, az érdeklődés felkeltéséről, arról, hogy valakik megmutassák erejüket, nagyságukat.

Burdzs Kalifa (Reuters)

A világ legnagyobb épületei arról híresek, hogy hasznosításuk nem igazán jövedelmező üzlet. Éveken át üresen kongó irodái miatt a New York-i Empire State Buildingre ráragadt az Empty State Building gúnynév, az említett Burj Khalifa a világgazdaság hanyatlása idején nyitotta meg kapuit, amikor Dubaiban az irodaterület 44 százaléka kiadatlan volt - idézi a WSJ a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó cég adatait.

A szaúdi projekt a Kingdom City névre keresztelt beruházás része lehet - ebben a megafejlesztésben egy öt négyzetkilométeres területet építenek be a Vörös-tenger mellett, Jeddahtól északra, 20 milliárd dollár befektetésével. Alwaleed herceg szerint a felhőkarcoló fenntartható profitot fog hozni a Kingdom Holding részvényeseinek, az előkészítést négy évvel ezelőtt kezdték meg, s éppen azért szántak rá ilyen hosszú időt, hogy projekt gazdaságilag életképes legyen. A herceg a beruházó cég 95 százalékos tulajdonosa, irányítása alatt a vállalat jelentős részesedéseket szerzett olyan világcégekben, mint a Citigroup bank, a News Corp médiaholdnig, az Apple és a Time Warner. A Kingdom Holding a válság idején visszafogta tevékenységét, de az utóbbi időszakban újra elkezdett források és befektetési lehetőségek után nézni a világban.