A 2009-es év nehéz körülmények között indult, hiszen a gazdasági világválság erősen rányomta bélyegét az ingatlanpiac aktivitására. Nagy bizonytalanság volt érezhető a vevők, illetve az eladók oldalán egyaránt, és egyedül Budapest belvárosának ingatlanpiaca volt igazán aktív. A nehéz időszakban a hitel felvételi lehetőségek romlottak. Jellemzően az újépítésű lakások vásárlásakor jelentett problémát a hitelfelvétel, így ezekben a házakban drasztikusan esni kezdett az eladások száma. A beruházók ugyan a lakások árán nem változtattak, sok helyen kínáltak olyan akciókat, amelyek korábban nem voltak jellemzőek: pl. garázst, vagy parkolóhelyet kínáltak ajándékba a megvásárolt lakás mellé.


Az év közepe táján a belvárosban továbbra sem csökkent az értékesítések száma, sőt, 2009-ben 10 százalékkal több lakás talált gazdára, mint egy évvel korábban. A válság miatt összességében azonban ebben az időszakban 10-15 százalékkal csökkentek az árak,és nőtt a kínálat. Ezzel arányosan az értékesítési idő is hosszabbodott. Az ártárgyalás során a vevőé volt a jobb pozíció, hiszen a nagy kínálat miatt az eladó sokszor csak nagy rugalmasság árán tudta értékesíteni ingatlanát.


A nyár végén erős bizonytalanságot lehetett érezni a piacon a válság folytatódásával kapcsolatban. Ebben az időszakban aktív volt a kereslet a piacon, hiszen a szeptember jellemzően a kislakások keresésének időszaka. Az év harmadik negyedévében tehát aktív volt a piac, ez az időszak a lakáseladások terén hasonló volt a 2008-as évhez. Decemberben azonban hirtelen visszaesés következett, és az adóváltozásnak köszönhetően sokan elhalasztották az üzletkötést.


Idén az első negyedévében is aktív a belvárosi ingatlanpiac, ami meglepő ahhoz a tendenciához mérve, amely a 2009-et megelőző években volt tapasztalható, miszerint az év első két hónapja során pang az ingatlan értékesítés. Az év eleji fellendülés többek között egy tavaly őszi szabálymódosításnak is köszönhető, január óta ugyanis az ingatlanok után fizetendő illeték mértéke: 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Éppen ezért sokan elhalasztották a lakásvásárlást, ami most nagyobb érdeklődést eredményez.


A második félévében várhatóan emelkedni fognak az árak, és a kereslet is nőni fog az újépítésű lakásokra - vélekedik Yizhaq Ben Ezra a Central Home cégvezetője. Az ingatlanok értéke továbbra is alacsony, és tartja a tavaly év közepén elért szintet. Amennyiben nem lesz erősebb a válság, akkor ősztől várhatóan már erősödni fog a piac, azonban a 2-3 évvel ezelőtti szintet 2012 előtt biztosan nem éri el kereslet és ár szemszögéből. Az ingatlanpiacot várhatóan a választások nem fogják befolyásolni, egyedül a pénzpiac reagálása az új kormány beiktatására lehet némi hatással - tette hozzá a cégvezető.


Egyes vélekedések szerint a világválság már elérte a mélypontját, azonban ez nem jelenti  a hitelesek megmenekülését, hiszen sokaknak elfogytak a tartalékai, és így nehezen tudják finanszírozni a havi törlesztő részletet. Éppen ezért várható, hogy sokan megválnak jelenlegi lakásuktól, és kisebbe költöznek, hogy fedezni tudják a részleteket.





.