A bérlők fele nem költözik az irodapiacon

Az idei irodabérleti szerződések csaknem fele a meglévő szerződések hosszabbításából adódott, s a legtöbbet 200 négyzetméter alatti területre kötötték. A szeptember végégig regisztrált csaknem 500 tranzakció ötödénél foglaltak csak el 500 négyzetméternél nagyobb irodaterületet - közölte a CA Immo.
NAPI, 2011. december 20. kedd, 06:00
Fotó: Napi.hu

Az irodapiacon 2008 óta dominálnak a szerződés-hosszabbítások; az idei év első három negyedévében 280 ezer négyzetmétert adtak bérbe, a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) legutolsó negyedéves elemzése szerint ezek 45 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki.

A hosszabbítások oka részben, hogy a pangó fejlesztések miatt kevés az olyan nagyobb, egybefüggő terület, amely egy 1000 négyzetméteres vagy akár több ezres terület igényű bérlőnek alkalmas lehet, ezért a több ezer négyzetméter feletti irodaigényű nagy cégek még mindig sokkal inkább az újratárgyalás és hosszabbítás, mint új irodaházba való költözés mellett döntenek. Előreláthatóan év végéig az éves új irodakínálat nem fogja elérni a 100 ezer négyzetmétert, ez hosszú évek óta a legalacsonyabb szint a budapesti irodapiacon.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy a bérbeadók hosszú távon, felelősségteljesen gondolkodjanak  és folyamatosan a bérlők elégedettségét tartsák szem előtt. Ha a tulajdonos 5-10 évre számol az épülettel, akkor annak megfelelően fogja kezelni is, s olyan megoldásokat alkalmaz, legyen az épületfelügyelet, gépészeti struktúra, amelyek hosszú távon a működőképesebbek, és nem a pillanatnyi gazdasági előnyt tartják szem előtt - mondta Gulyás Ede, a  CA Immo ingatlanbefektető magyarországi ügyvezető igazgatója.

A DTZ adatbázisa szerint 2011 első háromnegyed évében közel 500 irodabérleti tranzakciót regisztráltak a budapesti piacon, döntő többségük 500 négyzetméter alatti területre szól és csupán egynegyedük haladja meg ezt a méretet. Az átlagos terület csökkenése annak a következménye, hogy a limitált pénzügyi források miatt visszaestek az üzleti lehetőségek, a cégek jövőbeli várakozásai és tervei is lényegesen visszafogottabbak az előző évekhez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK