A családi plusz után jön a lakás plusz

Felbuzdulva az 500 plusz névre keresztelt családtámogatási rendszer sikerén a lengyel kormány lakás plusz néven kívánja támogatni a lakásépítéseket. Ennek nyomán megvásárolható bérlakások épülhetnek.
Barabás Júlia, 2017. április 23. vasárnap, 12:45
Fotó: Napi.hu

A lengyel kormány következő programja a családi 500 plusz után a lakás plusz lesz, amelyben ötmilliárd zloty (370 milliárd forint, a 4-es metró költségének négyötöde) ráfordításával igyekeznek támogatni a lakásépítéseket - tudósított a gazeta.pl. (A tavasszal bevezetett 500 plusz keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (36 ezer forint) támogatást fizet az állam családoknak.)

A cél az, hogy olcsó lakáshoz juttassák azokat, akiknek nem telik hitelre, amelyből otthont tudnának teremteni maguknak. A PAP hírügynökségnek adott interjújában a BGK ingatlanfejlesztő cég elnöke, Miroslaw Barszcz elmondta, hogy az ötmilliárdos keret csak a kezdet, teljes összeg hosszabb távon elérheti több tízmilliárd zlotyt.

A BGK azért illetékes az ügyben, mert ez a vállalat menedzseli majd azt alapot, amely a program kereskedelmi részéért felel. Eddig több mint 70 szerződést írtak alá lakásépítésre a program keretében, az első otthonokat már 2017 vége előtt át akarják adni.

Lesznek olyan lakások, amelyeket bérelni lehet, miközben a bent lakók meg is vásárolhatják majd az ingatlanokat. Az átlagos bérleti díj 10-20 zloty (750-1500 forint) lesz négyzetméterenként. Ha a a cél a lakás megvásárlása, akkor ez az összeg 12-24 zloty között mozog majd. A programban előnyt élveznek a sokgyermekes családok, illetve az alacsony keresetűek, de mindenkinek joga van részt venni benne.

HOZZÁSZÓLÁSOK