A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A magyarországi ingatlanárak már nem olyan vonzóak a szlovákoknak − jelentette a TASR szlovák hírügynökség az Alpari Financial Services Ltd elemzésére hivatkozva. Ennek legfőbb oka az, hogy február óta a forint 13,52 százalékkal erősödött az euróhoz képest − mondta Peter Leonidou, az Alpari FS vezető kereskedője. A magyar árelőny azonban még így sem szűnt meg, hiszen a magyar−szlovák határ mentén található magyarországi ingatlanok átlagosan még mindig 20-30 százalékkal olcsóbbak.

Egy új családi ház már 26 millió forintért kapható, öregebb, kisebb házak esetében pedig akár 7,5 millió forint is elég. A 26 milliós vételár azonban 2012 januárjában 99 200 eurót jelentett, a forint erősödése miatt azonban már 112 ezer eurót jelent − közölte Leonidou. Ettől függetlenül a Pozsonytól alig 10 vagy 20 kilométerre levő Rajkán vagy Dunakilitin folytatódik a szlovák polgárok ingatlanvásárlása, hiszen a szlovák fővárosban 2012 első negyedében még mindig 1658 euró volt egy ingatlan négyzetméterenkénti átlagára.

A magyarországi ingatlanok iránti kisebb érdeklődés másik kiváltó oka, hogy 2008 nyara óta Szlovákiában országos szinten átlagosan 20,3 százalékkal mérséklődtek az ingatlanárak, és elemzők egybehangzó vélekedése szerint az év végéig folytatódik az ármérséklődés.