Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján történő értékesítéséről dönthet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az ingatlan legalacsonyabb vételára nettó 11 milliárd forint - írja az MTI.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett - előterjesztés szerint a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazása mellett sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése, és a piaci érdeklődés kiváló alkalmat teremt arra, hogy a fővárosi önkormányzat a közfunkció fenntartásának kötelezettsége mellett értékesítse az ingatlant.

Az Magyar Nemzeti Bank korábban bejelentette, hogy érdeklődik az ingatlan megvásárlása iránt, abban oktatási és pénzügyi központot alakítana ki.

A főváros egy olyan befektetően kívánja eladni a központot, amely "az esetleges szinergiák felhasználásával hosszú távon is biztosítani képes a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, az abban nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár fedezetet nyújt a Bálna projekt eddigi ráfordításaira" - olvasható a javaslatban.

A pályázati kiírás, valamint az annak megfelelően elkészített adásvételi szerződés tervezete szerint a nyertes ajánlattevőnek kötelezően kell vállalnia a Budapesti Történeti Múzeum - Új Budapest Galéria, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ használati jogviszonyának fenntartását.