A gyárépítés és az útépítés húzza az építőipart

Folytatva a korábbi hónapokban tapasztalt növekedést, 2013 szeptemberében az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 9,9 százalékkal volt magasabb a 2012. szeptemberinél - közölte a KSH. Az ágazat jövedelmezősége nem javult.
Napi.hu, 2013. november 18. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 9,3 százalékkal emelkedett a termelés 2012 szeptemberéhez képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 0,9 százalékkal magasabb volt az előző havinál. Az év első kilenc hónapjában 8,0 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 8,6 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés továbbra is elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhető.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 0,5 százalékkal, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal haladta meg az augusztusit. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - szeptemberben 12,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése szintén emelkedett, 17,9 százalékkal. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése csak kismértékben, 1,6 százalékkal nőtt a 2012. azonos időszakihoz képest.

Ipari és egészségügyi beruházások jelentik a jövőt

A 2013 szeptemberében kötött új szerződések volumene 49,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 16,8 százalékkal nőtt. A bővülés ebben a hónapban is ipari, egészségügyi illetve kisebb mértékben oktatási épületekre kötött szerződéseknek köszönhető. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, háromnegyedével emelkedett. A növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülő utak építésére, valamint villamospálya-felújításra kötött néhány nagy értékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások 2013. szeptember végi szerződésállományának volumene 37,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 16,6, az egyéb építményeké 46,4 százalékkal magasabb volt, mint 2012 szeptemberében.

Az építőipar termelői árai 2013. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,1 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 1,5, az egyéb építmények építése ágazatban 2,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 4,2 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.18 11:57

...akkor nem a stadionok ,hanem az utak,gyárak...,jó hír...,nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html