Aki kaphatott volna hitelt, elbizonytalanodott a gazdasági válság nyomán. Aki pedig úgy gondolta, hogy mégis továbblépne, azzal szembesült, hogy a korábbi ingatlanát képtelen eladni az elvárt áron - mondta el Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Csütörtökön a válság jelenlegi szakaszában az eladók még mindig inkább kivárnak, a vevők viszont alaposan lelassították a döntési folyamatot, több időt szentelnek az alkunak, sőt, egyszerre több lakásra tesznek ajánlatot.


Az értékesítést komolyan megakasztja, hogy az ügyfelek nincsenek tisztában a hitelük aktuális tőketartozásával, az ezzel való szembesülés miatt sokan belátják, hogy nincs értelme eladni az ingatlant. A hitelpiac alakulása a vevők oldalán is jelentkezik: kisebb hitelösszeget tudnak felvenni. Az ügyfelek nagyjából 70 százaléka „készpénzes" vevő, Valkó ide sorolta a fedezetcserés ügyfeleket is.

A vásárlók igényei alábbhagynak - főleg az új lakáspiacon indult el újra a korábbi években már meghaladott tendencia, hogy minél kisebb lakóterű lakásba minél több szobát „zsúfoltak" be.


Az új lakás piacon januárban 3800 eladatlan lakás volt Budapesten - az Otthon Centrum szerint a szám év végére tetőzhet, s mivel az új lakás építés stagnál Valkó szerint 2012-re - a jobb minőségű lakásoknál - már kínálati hiányra lehet számítani.


Új elem, hogy a hitelszűke miatt megjelentek a fejlesztői hitelek, az ügyfélnek így 10-15 százalékos előleg befizetése mellett lehetősége van beköltözni az ingatlanba, s mondjuk 3 év múlva kell csak kifizetnie a lakás árát.


Valkó szerint az idei év első negyedévében 15 százalékkal nőtt a tranzakciószám, az éves forgalmi bővülést az Otthon Centrum 5 százalékra várja. A szakember szerint a lakásfelújítás, a lakástakarékpénztári megtakarítások további ösztönzése az őszi 2. kormányprogramban kaphat helyet, amely miatt nőhet a bizalom, s a makrogazdasági helyzet stabilizálódásával a kamatszintek tovább csökkenhetnek, a bankok pedig újra versenyezni fognak. Mindez az árak csökkenésének megállásához vezet majd - állította a szakértő.

Illés Zoltán, az OTP Bank ügyvezető igazgatója elmondta, az idei évben az OTP jól alkalmazkodott a szabályozói és a piaci környezet változásához, a pénzintézet piaci részesedése az új folyósítású forinthitelek esetében az első félév végére 20 százalék fölé emelkedett.


Illés emlékeztetett arra, hogy a bank a devizaadósain is igyekszik segíteni. Áprilisban 0,15-3 százalékponttal csökkentette a deviza alapú hiteleknél, ezt egészítette ki június 1-től az ideiglenesen bevezetett további kamatcsökkentés - ez a svájci frank esetében 75, a jenhiteleknél 50 bázispontos csökkenést jelentett.

A bank emellett adósvédő programja keretében közel 50 ezer ügyfélnek segített, akiknek 90 százaléka az új megállapodás alapján jól fizet. A megsegítettek közül 12 ezren lakáshitelt vettek fel.


Emellett a piac is változott. A korábbi már nem is egyedi 100-105 százalékos LTV helyett immár 50-70 százalékon lehet hozzáférni kölcsönökhöz - vagyis a bankok ilyen irányú korlátozása érdemi hatással nem igazán jár.