Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nehéz megjósolni a lakástakarékpénztári megtakarítások után állami támogatás megszüntetésének piaci hatásait addig, amíg nem tudjuk, mi lesz helyette - válaszolta kérdésünkre Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Valószínűleg, mint minden változás, okoz majd zavarokat, de én abban bízom, hogy a kormány nem fog az eddigieknél kevesebbet költeni lakásügyre - tette hozzá.

Mindazonáltal ideális lenne, ha a kereskedelmi bankok számukra elviselhető kockázat mellett, hosszú távon képesek lennének 3-5 százalékos hitelekkel finanszírozni a lakosság otthonteremtését, s lenne egy hosszú távú lakásgazdálkodási koncepció, és kiszámítható, forint alapú finanszírozás - tette hozzá Koji László.

Nagyon káros egy sűrűn változó feltételrendszer

Alapvetően a kiszámíthatóság hiánya, illetve a kiszámíthatatlanság ami gondot okoz, a sűrűn változó koncepciók és feltételrendszer nagyon káros és alaposan lecsökkenti a valódi, hosszú távú öngondoskodási, lakásberuházási hajlandóságot - kommentálta a hírt Petz Raymund, a GKI ügyvezetője. Ha a változás a javasolt módon lép életbe, és a meglévő szerződéseket nem érinti, akkor a vásárlásoknál, felújításoknál 4-5 év múlva válik érezhetővé a hatása, aminek a mértéke egyelőre megjósolhatatlan.Az azonban bizonyos, hogy ez a forma sokkal -  legalább két nagyságrenddel nagyobb - szélesebb réteget érintett pozitívan, mint a csok - hangsúlyozta Petz Raymund, még akkor is, ha maga a konstrukció az elmúlt években átalakult és egyfajta pótbefektetéssé vált, s amely állami támogatás nélkül biztosan sokat veszít a vonzerejéből.

Mindenképpen a kispénzű otthonteremtőket, lakásfelújítókat érinti rosszul a lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának a megszüntetése - vélte Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja, aki megerősítette, sokaknak meredeken csökkent az esélye az otthonteremtésre, ha csak a csok és  a jelenlegi hitelek lesznek elérhetőek.

Sem szakmailag, sem morálisan nem indokolható

A leghatékonyabb lakáspolitikai eszközt lehetetleníti el az új törvényjavaslat, amely sem szakmailag, sem morálisan nem támasztható alá megfelelő indokokkal - vélekedett kérdésünkre Varga Dénes közgazdász, a Build-Communication által kiadott Építési piaci prognózis kutatásvezetője. Mint fogalmazott, ha az állami támogatás megszüntetésének indoka valóban az lenne, hogy a konstrukció nem hatékony, azon a felhasználás szigorításával könnyen segíteni lehetne. A lakástakarékoknak adott pofon nem szolgálja az új lakásépítést, a lakásszektort ugyanis egységben kell felfogni, ez egy olyan rendszer, amelyben az új lakások a hierarchia csúcsán találhatók. Addig azonban több lépcsőn keresztül - lakbértámogatás, felújítás, használt lakás vásárlása- vezet az út, amelyen a gyerekek utáni támogatásnál sokkal hatékonyabban vehető igénybe és sokkal többek számára érhető el a lakástakarékpénztári megtakarítás.

Arról nem is beszélve, hogy önmagában a lakásvolumen nem érték, annak magas színvonalúnak is kell lennie - hangsúlyozta. Ha bárhol pénzt teszünk ebbe a rendszerbe, az hasznosul, éppen ezért kiemelten fontos lenne a felújítások támogatása, amire szintén kitűnő eszköz volt az ltp - tette hozzá Varga Dénes.