A kőoroszlánok is megszépülnek - megjelent Lánchíd-tender

Közzétették a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívást az Európai Unió Hivatalos Lapjában - adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A kivitelezők szeptember 7-ig jelezhetik részvételi szándékukat a 380 méteres híd felújítására.
Domokos Erika, 2020. augusztus 11. kedd, 14:48
Fotó: Shutterstock

A júliusban bejelentett ütemtervnek megfelelően - amennyiben kedvező ajánlatok érkeznek és a kormány biztosítja az ígért támogatást - a BKK 2021 februárjában köthet szerződést a kivitelezővel, és márciusban kezdődhet a kivitelezés - írja a BKK közleményében. A híd felújítása 2023-ban fejeződhet be.

A BKK közölte: a Közbeszerzési Hatóság által kért hiánypótlást néhány nap alatt teljesítette, az eljárásban mindez nem okoz semmilyen késedelmet. A kivitelezésre pályázó cégek szeptember 7-ig jelezhetik részvételi jelentkezésüket a tárgyalásos közbeszerzési eljáráson - derül ki a kiírásból.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban minden információ megismerhető a BKK honlapján ide kattintva.

A híd háromnyílású, kőpilléres merevítőtartós függőhíd, a hossza 380,02 méter, teljes szélessége 14,5 méter.

A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, az Alagútét nem; a munkákat a fővárosi önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, valamint a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza.

A híd közúti pályalemezét teljesen elbontják és újjáépítik, a megmaradó acélszerkezeteket szükség szerint javítják és korrózióvédelemmel látják el, valamint felújítják a műemlék gyalogoskorlátokat.. Megújulnak a hídtartozékok: hídsaruk, dilatációs elemek, kezelőjárdák. A budai és a pesti lánclehorgonyzó kamrák szigetelését megújítják, valamint megépül a kamrák árvízi védekezési rendszere is - írja a BKK.
Restaurálják a kőoroszlánokat, a kőcímereket, a kőfeliratokat és a kőfelületeket. A II. világháborús újjáépítést követően a pesti oldal kőoroszlánjainak talapzatán nem állították helyre gróf Széchenyi István és báró Sina György bronzcímerét, amelyeket - a megmaradt budai címerek mintájára - most rekonstruálnak. Műemlékvédelmi egyetértéssel a jelenleg egyágú közvilágítási kandeláberek helyett - korhű képek alapján - gondosan rekonstruált háromágú kandeláberek kerülnek a láncszerkezetekre.
A hídon gazdaságos és környezetbarát LED-es közvilágítást építenek ki - olvasható a BKK tájékoztatójában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.08.13 14:39

Elég érdekes lenne, ha azokhoz nem nyúlnának és maradnának barnás szürkés retkes lepukkant szobrok az új híd előtt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html