A kormány ai döntésével 25 milliárdos keretösszegben nyújt támogatást a fővárosnak és a fővárosi állatkertnek a tervei kivitelezésében - fejtette ki Kovács Zoltán. Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója bemutatták és részletezték a 6,5 hektárral kiegészült állatkert 2019-ig megvalósuló terveit. A már április óta bővülő Holnemvolt Park mellett Mesepark, valamint az Európa-szerte is különlegességnek számító biodómot magában foglaló Pannon Park épül ki 2018-2019-ben a volt vidámparki területen.

A Városliget állami fejlesztésével párhuzamosan valósul meg a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) élményparkká bővítése és fejlesztése is. Egy hatalmas fedett parkot és négyszintes akváriumot is építenek, ami a tízmillió évvel ezelőtti Magyarország állat- és növényvilágát mutatja be - erről bővebben itt olvashat.

A Fővárosi Közgyűlés 2012 végén döntött arról, hogy 2013-ban bezárja a FÁNK szomszédságában működi Vidám Parkot, s annak területét az állatkert használhatja tovább.

A kibővített FÁNK a Pannon Park program keretében az első ütemben, 2016-ban egy Meseparkkal bővülne, ez az állatkert jelenlegi gazdasági udvara és a szomszédos Vidám Park egy kisebb részén, összesen 1,5 hektáron valósulna meg - 800 millió forintért, amit a főváros a tavalyi költségvetésében már jóváhagyott e célra. A Meseparkot elsősorban a gyerekes családoknak szánják, amit egész évben látogathatnának, központi témája az állatsimogatók, állatbemutatók, állatos mesék, az állatokhoz fűződő népi hagyományok lennének egy XXI. századi, interaktív játszóházzal. A Mesepark része lenne a régi vidámparki játékok közül a műemléki védettségű körhinta, barlangvasút és céllövölde. A legnagyobb egysége a felújított elvarázsolt kastély lenne Mesevár néven, itt kétezer négyzetméteren mesefigurák és élő állatok, interaktív és szórakoztató feladatok várnák a látogatókat.

A Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm lesz. A hatalmas csarnokban buja növényzet és gazdag állatvilág, lényegében egy fedett park és közösségi tér várja a látogatókat. A biodómhoz Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb akváriuma, valamint tágas kifutók csatlakoznak majd. A Pannon Park a Kárpát-medence múltbéli, évmilliókkal ezelőtti élővilágát igyekszik felidézni.