Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jegyzi a törvényjavaslatot. A javaslat lényege, hogy azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új adót - pontosabban illetéket - vetnek ki 2020. február elsejétől. Az illeték mértéke az az ingatlaneladás nyereségének 90 százaléka lehet.

A törvényjavaslat indoklása szerint ezen ügyletek kizárólag spekulációs célokat szolgálnak, ezért kell a kétféle érték különbözete után kivetni az említett mértékű közterhet - áll az Mfor.hu cikkben.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón az elmúlt évek elképesztő értéknövekedésével magyarázta a szabályozás szükségességét. Ötvenszeres az árkülönbség a szántóföldek és a 2018-as építési telek eladási árát nézve. A kormány ennek kíván gátat vetni az új adó bevezetésével. 2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága.

Annyi könnyebbséget engedne a szabályozás, hogy csak azon ingatlanok kerülnének az illetéket szabályozó törvény hatálya alá, amelyeket az értékesítést megelőző 10 éven belül vontak belterületbe. Továbbá csak azok az ingatlanok, amelyeknél a belterületbe vonásra jövő január után kerül sor - ismertette a szabálytervezetet a portál.