Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szombattól hatályos. A stratégiailag kiemelt státusz azt jelenti, hogy az Ajtósi University Kft. felszámolását az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bonyolíthatja le. Az állami felszámoló a cégvagyont akár nem nyilvános pályázaton értékesítheti.

A közelmúltban megjelent lapinformációk szerint a kulturális kormányzat a Városligettel szomszédos, Ajtósi Dürer sor 19-21. szám alatti, 3,7 hektáros területen képzeli el a Fővárosi Nagycirkusz új helyszínét. A terület tulajdonosa az Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft., amely a cégadatok szerint tavaly novemberben csődeljárás, majd idén augusztustól felszámolási eljárás alá került. A területen működik a Dürer Kert és a Dürer rendezvényház is.

A Liget projekt miatt kell költözni

A Fővárosi Nagycirkusznak a Városliget átalakítása, a múzeumnegyed építése és az állatkert bővítése (a Liget Budapest projekt) miatt kell költöznie a jelenlegi, Állatkerti körúti helyéről. A kormány döntése szerint a cirkusz költözéséről, az új helyszínről és a költözés ütemezéséről szeptember 30-ig kell előterjesztést készítenie a nemzeti fejlesztési miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének. Az új helyszínről még nem született hivatalos döntés.

Ötcsillagos szállodát építettek volna

A volt Pártfőiskola Ajtósi Dürer sor 19-21. alatti ingatlana a rendszerváltás után az ELTE kezelésébe került. Az államtól 2007-ben vásárolta meg az Aurec Capital Kft., amelyet akkor a sajtó az izraeli Ehud Amirhoz, az Autóker Holding korábbi irányítójához kötött. Az akkori sajtóinformációk szerint a vételár meghaladta a hatmilliárd forintot; az új tulajdonosok ötcsillagos szállodát és irodaparkot akartak létrehozni a területen, amely a főváros egyik legértékesebb telke, hiszen a Városliget szomszédságában fekszik.

A 2011-ben alapított Ajtósi University Kft. alapításkori egyik képviselője - a Céginfo.hu adatai szerint - Ehud Amir volt, de tavalytól két magyar magánszemély képviseli a társaságot. A kft. tulajdonosai 50-50 százalékban az Aurec Capital Kft. és a panamai Tripac Corp.

Az Ajtósi University Kft. a múlt évet 171 millió forintos árbevétel mellett 55 millió forint veszteséggel zárta. A cégen zálogjoga volt az MKB Banknak és van jelenleg is - az állami MKB Bank rossz hiteleit megvásárló Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő - Szanálási Követeléskezelő Zrt.-nek.

Az MKB-hitel lett a cég veszte

A cégbírósági adatok szerint az Ajtósi University Kft. kötelezettségállománya tavaly 7,4 milliárd forintra rúgott. A 2015-ös mérlegében az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok könyv szerinti értéke 6,2 milliárd forint volt - az MKB Banknak 5,2 milliárdos zálogjoga volt bejegyezve a cég vagyonára. A Magyar Nemzet a tulajdoni lapra hivatkozva a közelmúltban azt írta, hogy az MKB Bank tavaly ősszel 1,87 milliárd forintos végrehajtást indított a kft.-vel szemben, ezt követően indult el a csőd-, majd a felszámolási eljárása.

Az Ajtósi University Kft. magyar bejegyzésű tulajdonosát, az Aurec Capital Kft.-t 2007-ben alapították izraeli állampolgárságú magánszemélyek, jelenleg egy izraeli tulajdonosa van, évek óta nincs árbevétele, a múlt évet 55 millió forint veszteséggel zárta.