A kormány rendeletbe foglalta: beépíthető a Városliget

Szerdán ül össze a Fővárosi Közgyűlés, hogy a Városliget építési szabályzatát átírja, így megakadályozza egyes épületek felépítését a Városligetben, a kormány kedd este azonban kiadott egy rendeletet arról, hogy a közgyűlés döntése eleve érvénytelen - adta hírül a hvg.hu. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis - kommentálta a lépést a főpolgármester.
Domokos Erika, 2020. szeptember 30. szerda, 13:29
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi önkormányzati választás után azt mondta: "Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak" - írja a lap.

A fővárosi vezetés a még el nem kezdődött beruházások, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház építésének leállítását kérte. Átmeneti változtatási tilalmat el is rendelt a közgyűlés, de azt idén tavasszal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénnyel felülbírálták. Vagyis törvénnyel helyeztek hatályon kívül egy ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet, és ezzel megteremtették a projekt eredeti tervek szerinti befejezésének lehetőségét - írja a hvg.hu.

A kormány most tovább ment. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kimondta: az említett három, még tervezett épület építési helyen "épület és építmény létesíthető" a rendeletben megjelölt részletes beépítési szabályok betartása mellett.

A rendelet kimondja a jövőben elfogadni kívánt önkormányzati szabályozásra vonatkozóan azt is, hogy "ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)-(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni".

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Baán szerint a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Reagált Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester is reagált Facebookon a kormány lépésére: a kormány újranyitja a "Városliget-csatát", megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.

Zuglói polgármesterként és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont - fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy főpolgármesteri programjában szó szerint az szerepelt: "biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását". Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtják végre.

Karácsony Gergely azt írta, volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a testület már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület, ezt akarják - írta a politikus

Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis - írta Karácsony. - A Városliget közpark. A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával.

A főpolgármester egyebek mellett megjegyezte, hogy a Városliget további beépítésének költségei az elmúlt hetekben is majd megháromszorozódtak. "A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer" - írta Karácsony Gergely.

Karácsony a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére olyan javaslatot terjeszt, amely a programjuknak, az elveiknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. "Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk" - zárta bejegyzését az MTI szerint a főpolgármester.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2020.10.06 04:25

@krix10: Ja, nagyjabol ennyi eszed van. Epitsuk be a mar meglevo zoldteruletet es bontsuk le a felepitett hazakat hogy legyen a helyen zold terulet. Nem csoda hogy nem hagytad el soha tarjant, ennyi esszel kis sem talalsz a varosbol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.10.05 22:39

@V0LE:
Kell a zöld?
Miért nem bontotok le egy pár tömbházat?
Némelyiket csak meg kéne lökni!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.10.05 21:50

@mpapa: Mi van gyagyás? A tehénistállóban ahol a gyerekszobád volt, nem tanították a bibliát?
Tanulatlan, tehénszaros, buta, alpári bunkó vagy, aki jobban tette volna ha meg se szólal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.10.05 12:46

Ha logikusan gondolkodnék azt mondanám, hogy a kormány azért hozott a rendeletet arról hogy a Városliget beépíthető mert nem akar beépíteni ő semmit , csak akkor ha a budapestiek akarják, vagy tudta hogy a Fővárosi Önkormányzat majd következő nap hoz egy olyan rendeletet a Városliget vonatkozásában, hogy azon mostantól fogva nem építhető semmi a Ligetben, s azért hogy az önkormányzatnak keresztbe tegyen, megkontrázta ezt a rendeletet, s ezzel ellentétes kormány döntést hozott csak azért hogy megmutassa, hogy egy önkormányzatnak még annyi jog sincs hogy eldöntse, hogy mit lehet a településen és hol építeni.Egyszóval a helyi önkormányzatnak csak egy joga van, maradt meg ,a felsőbb szintű jogszabályokban adott lehetőség szerinti cselekvés!Helyi szinten már ne gondolkodjon senki, ne határozzon el semmit, mert ha még is ezt teszi akkor majd elvonjuk a még nála hagyott és pántlikázott pénzt, és azután ugráljon ha van hozzá kedve!Bezzeg 1989-ben amikor meghozták az önkormányzatokról szóló rendeletet, mindenki még a FIDESZ is a demokrácia nagy győzelmét ünnepelte/ még most is október 1.-én/, azt hogy a helyi ügyeket ott döntik el ahol a legtöbb ismerettel rendelkeznek, s ezekbe az ügyekbe a kormány nem szólhatott bele.Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a központi hatalom rájött arra, hogy nem jó dolog az, hogy egy önkormányzat jobban tudja, hogy mi kell a helyieknek, és hogy ezekre a beruházásokra a helyi önkormányzatok pénzzel rendelkeznek.Most az a nóta járja, hogy mi itt a kormányban, majdem azt írtam, hogy a központi bizottságban, jobban tudjuk hogy mi kell nektek jó ember ott helyben és nem a törvény lapján kaptok erre pénzt, hanem pályázat útján, egyéni szimpátia szerint, mert ugye a kassza az a kormánynál van, és ő majd megjutalmazza azokat akik nem tesznek mindenre észrevételt, akik alázatosan , szemlesütve teljesítik a kormány elvárásait.Hogy miért döntenek így?Mert szerintük így demokratikusabb, és a gyeplő is így kézben van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.10.02 18:31

valda deklarálta, 10 év uralkodás után, ez egy hazudozási quiness rekord, ami után egy uriember lemond, de ez a farkas flórián azt se tudja mi az, a szószegés a kenyere
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html