Terézváros önkormányzata ma megkezdte a keddi Andrássy úti tűzeset károsultjainak a gyorssegély kifizetését. Az azonnali segítséget délutánig 23 család vette át 2 090 000 forint összegben. A támogatás alapösszege 50 ezer forint, ami családok esetében személyenként 20 ezer forinttal emelkedik. Így egy négytagú család 110 ezer forintot kaphat - közölte a VI. kerületi önkormányzat.

Az életveszély elhárítását a katasztrófavédelem szakemberei elkezdték, az önkormányzat ma kapta meg Lámer Géza statikus szakértői véleményét, amely alapján az Andrássy út 83-85-ben az önkormányzattal szerződést kötő - megfelelő gyakorlattal és referenciákkal rendelkező - kivitelező folytatja ezt a munkát - írja közleményében az önkormányzat.

A harmadik emelet és a tető gyakorlatilag megsemmisült, a szakvéleményből kiderült, hogy az épület földszintje, első és második emelete azonban a körülményekhez képest jó állapotban van. Ez azt jelenti, hogy nem az egész ház életveszélyes.

A rendőrség addig biztosítja az épület és a környék őrzését, amíg a helyzet megkívánja. Az önkormányzat mindaddig gondoskodik a lakók elhelyezéséről, amíg nem térhetnek vissza otthonaikba, ha szükséges, albérleti hozzájárulást fizet.

Milliárdos a kár

A társasház biztosítójával is megkezdődtek a tárgyalások. A becslések szerint az épületben keletkezett kár milliárdos nagyságrendű, a pontos összeget azonban csak a teljes körű kárfelmérés után lehet megállapítani. Annyi mindenesetre biztos, hogy csak az életveszély elhárításának költségei több százmillió forintot tesznek ki - jegyzik meg a közleményben.

Az Andrássy út 2002 óta a világörökség része, nemcsak Budapest, hanem egész Európa egyik ékköve. Az önkormányzat a kormány segítségét kéri a helyreállításhoz - írja a terézvárosi önkormányzat.