A TLE határozott álláspontja szerint a 27 százalékos áfa mértékének 5 százalékra csökkentése egyértelműen és határozottan kilendítené az új lakások építésének piacát a jelenlegi mélypontról, és mindezt úgy, hogy az építési tevékenységre fehérítő hatást gyakorolna, további költségvetési forrást, bürokrácianövekedést nem igényelne, és költségvetési egyenlege is pozitív lenne. Ennek következtében pedig az épített lakások száma rövidtávon elérné az évi 20 ezer darabot.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy szükséges az is, hogy az új lakások eladása mellett a magánszemélyek által lakásépítésért fizetett vállalkozói díjra és a lakásfelújításokra is alkalmazzák a kedvezőbb áfakulcsot. Indokolja ezt, hogy a családi házak építése jellemzően vállalkozó szerződés jogcímen történik, valamint hogy a lakásfelújítás szintén fontos eleme a lakásállomány minőségi megújításának.

A TLE szerint az alacsonyabb áfamérték hozzájárulna az építési ágazat kifehérítéséhez. Amennyiben készül számla, több lenne az írásbeli szerződésekkel lefedett teljesítés, ez segítené az építkezőket a garanciális igények érvényesítésében és közvetve hozzájárulna a számonkérhetőséghez és az építési minőség növeléséhez.

Minőségi megújítás is kell

Márpedig a lakásépítésekre nem a lakásszám növelése, hanem a lakásállomány minőségi megújítása miatt van szükség - hangsúlyozza a szervezet. A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy több mint 400 évig fennmaradjon. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 ezer lakást kellene építeni. Úgy vélik, a lakásállomány minőségi megújítása közérdek, ennek egyik lényeges eleme a lakásépítés. Ezért a lakásépítések száma a mindenkori kormány teljesítményének egyik fontos fokmérője, mutatva a jövő iránti elköteleződését - írja a TLE.

A lakásépítés, illetve új építésű lakás vásárlása olyan mértékű kiadást jelent a családoknak, amelyek ellensúlyozásához speciális eszközökre van szükség. A jelenlegi támogatások nem kompenzálják az építést terhelő 27 százalékos, európai viszonylatban kiugróan magas áfát.