Ám a pálmafák szegélyezte, az orosz oligarchák körében roppant népszerű út sem a régi már: a Grace Kelly, azaz a monacói herceg autóbalesetben elhunyt feleségének nevét magában rejtő lakcímért tavaly még négyzetméterenként 116 ezer fontot fizettek a vásárlók.

A második helyezett, a Chemin de Saint-Hospice úttal fémjelzett, Monacótól csupán húszpercnyi autózásra levő dél-franciaországi Cap Ferrat az igazán exkluzív szomszédságra vágyókat vonzhatja, hiszen aki megadja az itteni 61 ezer fontos átlagárat, annak csak 15 ház lakóival kell osztoznia a Földközi-tengeri panorámán. (A Wealth Bulletin szerint éppen eladósorban van egy Cap Ferrat-i ingatlan, de az ügyletet a nyilvánosság kizárásával bonyolítják le.)

A hitelválság a világ más luxusutcáit általában megviselte: összességében átlag 12 százalékkal estek az árak a leginkább kapós környékeken (ezen belül azonban Európában jobban tartották magukat, mint az USA-ban vagy Oroszországban). Különösen megszenvedte a krízist a londoni Kensington Palace Gardens, a nagykövetségekkel teletűzdelt soron ma 15-20 százalékkal olcsóbban lehet fészket rakni, mint egy évvel korábban.

A tízes ranglistán csak a St. Moritz-i Via Suvretta lakásárai emelkedtek: a svájci síparadicsom centrumában tavaly óta 18 százalékkal drágultak a topvevőket váró ingatlanok.