A közzétett adatok szerint új lakás építésére, vásárlására a legkisebb elérhető teljes hiteldíjmutató (THM) 6,34 százalék, míg a plafon 9,19 százaléknál van. Előbbi a K&H Bank építési, vásárlási, kiegészítő állami kamattámogatással nyújtott hiteléhez tartozik (e kölcsön maximális THM-je 6,49 százalék), míg az utóbbi az ÁÉB kiegészítő kamattámogatással nyújtott lakáshitelének "tetejét" jelenti. A mezőny zöme 7-8 százalék közötti THM-mel kínálja hiteleit.

 

A használt lakás vásárlására, korszerűsítésére felvehető, államilag támogatott hitelek THM-je általában 9-11 százalék között mozog. A FHB jelzáloglevél kamattámogatott, Otthonteremtő hitele tízéves kamatperiódussal akár már 7,44 százalékos THM-mel is elvihető, míg az OTP kölcsöne 0,03 százalékponttal is felülmúlhatja a 11 százalékos szintet.

 

Érdemes átböngészni a devizaalapú hitelek táblázatát is, ám arra figyelni kell, hogy a THM nem tükrözi a kölcsönök árfolyam- és kamatkockázatát. A svájci frank alapú, lakáscélú jelzáloghitelek THM-je jellemzően 6 százalék alatt indul, a felső határ pedig 8 százalék közelében van, utóbbira példa az ÁÉB egyik konstrukciója. A legkisebb THM-mel a Raiffeisen büszkélkedhet, e mutató ott 5, Fészekrakó konstrukcióban pedig 4 százalék körül van. Az elméletileg öt év múlva esedékes magyar eurózóna-csatlakozás miatt hosszabb távon kevésbé kockázatosnak számító euróalapú lakáshitelek drágábbak. A THM-skála az ELLA Első Lakáshitel 7,13 százalékos, fészekrakós ajánlatával indul, a plafont pedig az ÁÉB 9,34, illetve az FHB 9,42 százalékos mutatója jelenti.