A NAPI Gazdaság cikke

Az Otthon Centrum adatbázisa szerint – nem meglepő módon – a főváros XII. kerületében keltek el a legdrágábban a lakások. Az elmúlt tizenkét hónapban eladott ingatlanok érték szerint felállított ranglistáján az első három ebben a városrészben található, az első helyen két családi ház osztozik, amelyekért negyed-negyed milliárd forintot fizetett a vevő. Az ominózus házak közül az egyik 1987-ben épült és 470, a másik pedig öt évvel ezelőtt készült el és 480 négyzetméter alapterületű, vagyis 520, illetve 530 ezer forintos négyzetméteráron keltek el. A nagyobb ingatlannak, viszonylag hamar, öt hónapon belül lett új tulajdonosa, a másik ház azonban közel két év alatt talált gazdára. A 225 milliós forintos eladási árával bronzérmes, 519 négyzetméteres családi ház kilenc hónapig várt új tulajdonosára. A legalacsonyabb árú ingatlanok jellemzően vidéken találhatóak, közülük is egy a magyar–horvát határ közelében lévő zsákfaluban, Marócon lévő viszi a prímet, a 60 négyzetméteres házért 710 ezer forintot, alig 12 ezer forintos négyzetméterárat fizetett a vásárló, aki a hirdetés megjelenése utáni napon máris lecsapott a lehetőségre. A cégtől kapott adatok szerint a legolcsóbb ingatlanok közé sorolható az a több mint hetven éve a Maróctól pár kilométerre lévő Dobriban épült 30 négyzetméteres ikerházrész, amely tíz nap alatt kelt el, 900 ezer forintért. Az Otthon Centrum leg-listájához kattintson ide!

A Re/Max ingatlanközvetítő hálózat által a tavaly októberi nyitás óta eladott ingatlanok közül a legdrágább egy keszthelyi volt. A közel kétezer négyzetméteres telek a hozzá tartozó 962 négyzetméternyi felépítményekkel (garázs, raktár stb.) együtt összesen 380 millióba került. A megbízást március közepén fogadta be a hálózat, s május elején már meg is köttetett az üzlet. A másik véglet egy péri, 2700 négyzetméteres telek és a rajta álló 90 négyzetméteres épület, amely mindössze 4,5 millió forintért kelt el – tájékoztatott a Re/Max hálózat vezetője, Kesthely Bence. A legdrágább eladott ingatlanok között szerepel továbbá egy 97 négyzetméteres, Budapest belvárosában, a Nádor utcában lévő lakás, amely valamivel több mint két hét alatt talált gazdára, 35 millió forintot fizetett új tulajdonosa, vagyis a négyzetméterár 356 ezer forint volt. Egy ugyanekkora méretű, ám a Rákospatak utcában lévő lakás ennél magasabb egységáron kelt el, ezért négyzetméterenként 370 ezer forintot fizetett a vevő. Az eladó tavaly október végén hirdette meg az ingatlant, s rá egy hónapra az érintettek alá is írták a szerződést. A Re/Max listájáért kattintson ide!

A Duna House adatai szerint az elmúlt tizenkét hónapban egy a főváros VI. kerületében lévő, Klauzál téri ingatlan volt a legdrágább, a Rákóczi úthoz közel eső, több mint 500 négyzetméteres ingatlan 299 millió forintért kelt el. Ezt követi a XII. kerületi Gereben utcai, illetve a VII. kerületi Vörösmarty utcai lakóingatlan, amelyekért egyaránt 260 millió forintot kapott az eladó. A Duna House adataihoz kattintson ide!

Az A1 ingatlanközvetítő hálózattól kapott drágasági listára egy Dorottya utcai fejlesztés lakásai kerültek fel, a 74,7–180 négyzetméteres ingatlanok árai 87,5 és 184,4 millió forint között szóródnak. Az összeállítás természetesen nem teljes, nem tükrözi az országszerte megvalósult összes tranzakciót, tehát elképzelhető, hogy az említetteknél olcsóbb és drágább ingatlanok is gazdát cseréltek az elmúlt tizenkét hónap során. Körképünkben például nem szerepelnek az Engel & Völkers adatai, tekintettel arra, hogy a cég kizárólag a prémium kategóriával foglalkozik, kínálatában számos 100-200 milliós ingatlan található, de vannak olyan budai családi házak, villák is, amelyek félmilliárdért kelletik magukat.