A családi házas építtetők is egyre nagyobb gondot fordítanak az épületenergetikára, s a fűtés mellett a gyakran még annál is költségesebb hűtés, légkondicionálás is előtérbe kerül. Az energia megtakarításban a hőszigetelésen kívül az eddig méltatlanul elfelejtett, a nyári hővédelemben jelentős szerepet játszó, és az ingatlan értékét is növelő árnyékolástechnika jelentősége  mind az ipari és irodaépületek, mind pedig a magánberuházások körében növekszik.

Ezt mutatják az Európa egyik vezető árnyékolástechnikai eszközeit gyártó cég magyar leányvállalata, a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. tapasztalatai is, amelyet az árbevétel összetétele támaszt alá - tudta meg a Napi Visi Zoltán ügyvezető igazgatótól. Jóllehet a cég éves belföldi árbevétele mintegy 13 százalékkal csökkent (2009: 438 809 millió forint, 2010: 384 907 millió forint), az árbevétel összetételében a magánberuházásokra értékesített árnyékolástechnikai eszközök árbevételen belüli aránya 12-ről 20 százalékra nőtt (2009: 53 millió forint, 2010: 77 millió forint).

Emellett az  ipari épületekre, irodaházakra értékesített tételek összértéke, a csökkenő árbevétel ellenére is szinten maradt, mivel az árbevételen belül képviselt súlya növekedett (2009: 170 millió forint, 2010: 167 millió forint). A csökkenés a kereskedőkön keresztül történő értékesítésnél realizálódott.

A HELLA GmbH., a ma már Európa egyik vezető árnyékolástechnikai gyártója, 1959-ben kezdte meg működését Abfaltersbachban, a Kelet-Tirolban található központjában. A 2010-ben közel ezer dolgozóval működő vállalat éves árbevétele mintegy 130 millió euró.