A NET programja a megoldás a kilakoltatások ellen

Kormányrendelet készül a Nemzeti Eszközkezelő (NET) által megvásárolt lakásokban bérlőként maradó hiteladósok által fizetendő bérleti díjról, de ennek mértéke várhatóan a lakástörvényhez igazodva méltányosan alacsony lesz, az első szerződéskötések lezárása május körül várható - jelentette be Csillag Tamás, a NET Zrt. vezérigazgatója.
Szepesi Anita, 2011. december 9. péntek, 11:32
Fotó: Napi.hu

A NET-program leginkább a kilakoltatással fenyegetett hiteladósokon segít - hangsúlyozta Csillag Tamás. A programhoz mind a deviza, mind a forint alapú jelzálogkölcsön-szerződéssel rendelkező hiteladósok csatlakozhatnak.  A bankoknak január 15-ig kell meghatározni, hogy az első negyedévre mely ingatlanokat jelölik a kényszerértékesítési kvótába, ezt követően vizsgálják meg, hogy az ingatlanok megfelelnek -e a törvényben szabályozott feltételeknek, vagyis a forgalmi érték a szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15, más településeken a 10 millió forintot.

A kényszerértékesítésről és a NET-program banki feltételeinek való megfelelésről levélben értesítik a hiteladóst, aki  útmutatást is kap az ügyintézéshez, benne, hogy melyik bankfiókkal kell felvennie a kapcsolatot. Ezután 30 nap áll a rendelkezésére, hogy a jegyzőtől és a államkincstártól beszerezze a szociális helyzetére vonatkozó igazolásokat - gyermekek száma, szociális segély - és ezek birtokában a meghatározott bankfiókban benyújthatja a szándéknyilatkozatát. Innentől védettnek számít, már nem lakoltatható ki, és nincs más teendője, mint megvárni a NET jelentkezését.

A szándéknyilatkozat és az igazolás benyújtásától számított 2-3 hónap alatt a bank ellenőrzi a dokumentációt, meghozza az elvi döntést a fennmaradó adósság elengedéséről. A NET az ellenőrzéseken túl pedig felméri az ingatlant, előkészíti a szerződést, amely szerint a lakásban bérlőként bennmaradó hiteladós 2 éven belül visszavásárolhatja az ingatlant. A 2 év lejártával sem cél ezeknek a lakásoknak az eladása - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A NET minden olyan ingatlant megvásárol, amelynek eladásához a hitelező pénzügyi intézmények hozzájárulnak. A NET által megvett lakások bérleti szerződést a lakástörvényben foglaltaknak megfelelően lehet felmondani, és az együtt élő  családtagok örökölhetik bérleti jogot. A program első féléve után, a tapasztalatok birtokában az összes elem változhat - mondta a vezérigazgató. A NET birtokába jutott, az országban szétszórtan található ingatlanok kezelését az Eszközkezelő profi csapatra bízná, ezért felveszik a kapcsolatot az ebben gyakorlott állami, önkormányzati szervezetekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK