A sikerágazatot is kinyírhatja a munkaerőhiány

Az építőipar növekvő szerződésállománya jelzi az ágazat fellendülését az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik ugyanakkor kiemelték a munkaerőhiány miatti kockázatokat is.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 10. csütörtök, 12:08
Fotó: Pixabay

Az új szerződések számának folyamatos gyors növekedése azt jelzi, hogy a következő fél, illetve egy évben is adott a kereslet, ami húzhatja magával az építőipart - vélte Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Kockázatot jelent viszont, hogy a kivitelezők egyre nagyobb munkaerőhiánnyal szembesülnek, ami már most is korlátozza az ágazatban lévő növekedési potenciált - közölte.

A növekedéshez egészséges szerkezetben mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai hozzájárulnak - vélte kommentárjában Horváth András, a Takarékbank elemzője. A szakértő szintén úgy látja, hogy a fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot a fellépő szakemberhiány jelenthet, de szerinte ez elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikrovállalkozásokat érinti.

Az alacsonyabb tőkével rendelkező vállalatok nem lesznek képesek teljesíteni a megnövekedett igényeket, és ez egyes beruházások leállását vagy elindulásának meghiúsulását eredményezheti - mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.08.12 21:11

Tényleg nincs munkaerő? Vagy csak ez is hazugság mint a MÁV-nál?
Mert az egyik héten azt kommunikálja a MÁV, hogy 35 000 forintot ad annak aki dolgozót visz a céghez, a következő héten pedig csoportos elbocsájtásról adnak hírt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.11 00:00

Gyertek haza rabszolgák, nem orvosnak, nem mérnöknek, nem programozónak, nem eladónak, nem mozdonyvezetőnek, vagy akár vasutasnak, azokról már rég lemondtunk, de legalább kubikusnak gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html