A bérleti díjak a várakozásoknak megfelelően alakultak, a kínálat nem bővült, így az üresedési ráta, a bérleti díjak és a nettó felszívás is többé-kevésbé változatlan. A megkötött ügyletek volumene nem érte el a 2011. évi szintet, bár az év első félévében folyamatos kereslet jelentkezett a bérlők részéről - mondja Beck Tamás, a Colliers International Hungary ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

Összesen 53 ezer négyzetmétert adtak bérbe, bár ez a szám tartalmazza egy szolgáltató 11 ezer négyzetméteres bérleménycseréjét is, enélkül a tényleges új szerződések összterülete 42 ezer négyzetméter, amely nem éri el a 2011 első félévében tapasztalt keresletet.

Az újratárgyalt és meghosszabbított bérleti szerződések összvolumene a korábbi évekhez hasonlóan kétszerese volt az új tranzakciókénak, és 82 ezer négyzetmétert tett ki. Noha számos cég keresi a lehetőségeket, de továbbra is óvatosak, így csak néhány ügyletre került sor.

A nettó felszívás negatív (6.4 ezer négyzetméter körüli), a üresedési ráta pedig 21,4 százalékra emelkedett, így az első félév végére összesen 387 ezer négyzetméter terület állt kihasználatlanul.

A végfelhasználók részéről a kisebb (1-2 ezer négyzetméter) ipari épületek és raktárak iránt jelentkezett érdeklődés, illetve a hosszabb távú projektekhez szükséges területek iránt is kezdett mutatkozni kereslet. A gyártó szektor szintén aktívabb volt a tárgyidőszakban.

A 2012 első felében megfigyelt tendenciák valószínűleg folytatódnak, nagyobb változás csak a globális gazdasági környezetben vagy az országban bekövetkező esetleges javulás kapcsán várható. Kevés a folyamatban lévő fejlesztés, belátható időn belül csak előbérleti alapon megvalósuló projektek várhatók, spekulatív alapúak egyáltalán nem.

A bérbeadási állomány várhatóan a második félévben sem lesz sokkal nagyobb, így az éves teljesítmény valószínűleg 100 ezer négyzetméter körül vagy a 2011. évi szint alatt alakul.