A Napi Gazdaság cikke

A Velencei-tó partján az idei év a tavalyinál is rosszabbul sikerült - mondta a Napinak Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ügyvezető igazgatója. Különösen az új lakások szegmensében álltak le a vásárlások a szocpol és a kedvezőbb hitellehetőségek megszűnése után.

Velencén, Gárdonyban és Kápolnásnyéken - ahol új társasházi beruházások folytak az elmúlt egy-két évben - most alig van érdeklődő, ami az árak csökkentésére sarkallta a fejlesztőket. Így Gárdonyban már 228 ezer, Kápolnásnyéken pedig 220 ezer forintos négyzetméteráron kaphatók lakóparki új lakások, míg Velencén 260 ezer forint körül alakul a közvetlen tóparti új lakások négyzetméterára. S míg korábban a fővárosból kiköltöző gyermekes családok, nyugdíj előtt állók - többségük banki hitellel - szép számmal kerestek új társasházi lakást, kisebb házat, mostanra az árcsökkentés sem élénkítette fel a megtorpant vásárlási kedvet: idén legalább felére esett a vásárlók aránya.

A külföldiek érdeklődése már jó néhány éve megszűnt: a zömében holland, német ingatlantulajdonosok is sorra dobták piacra itteni ingatlanjaikat.


A kínálat széles skálán mozog, nemcsak új lakásokból, de házhelyekből, nyaralókból és családi házakból is bő a választék. Gárdonyban például a lakóövezeti telkek négyzetméteréhez már 10 ezer forintért, az üdülőövezetiekéhez pedig 8 ezerért hozzá lehet jutni, míg a rohamosan fejlődő Velencén 10-12 ezer forint között szóródik az átlag négyzetméterár. Kápolnásnyéken hasonló a tó közeli telkek ára, de a tótól távolodva már 6-8 ezer forintért is megszerezhető egy-egy 600-1000 négyzetméteres telek négyzetmétere.

A nyaralókat Gárdonyban 5-10 millió, a családi házakat pedig 10-55 millió forintos áron kínálják, míg Velencén valamivel magasabbról, a házak ára például 15 milliótól indul felfelé.


Továbbra is pang a Tisza-tó menti települések piaca, bár a mozdulatlan első félév után az elmúlt egy-másfél hónapban tapasztalható némi érdeklődés. Bornemisza Andrea, a poroszlói székhelyű Tisza-tó Ingatlan Iroda ügyvezetője lapunknak elmondta: a helyiek érdeklődése a szocpol tavalyi megszűnésével és a hitellehetőségek beszűkülésével gyakorlatilag megszűnt, a csekély számú, a még háborítatlan természet iránt érdeklődő elsősorban Budapestről, Egerből, Miskolcról, Debrecenből, illetve a nagyvárosok környékéről érkezik. Pedig a válság nyomán tavaly tovább csökkentek az árak, ezért az üzletasszony szerint a nyaranta sok turistát vonzó, folyamatosan fejlődő tó menti kisvárosokban, falvakban akár üdülési, akár befektetési céllal most lenne érdemes ingatlant vásárolni.


A reménybeli vásárlók többnyire 4-5 millió forint készpénzzel szeretnének nyaralóhoz jutni, és egy-egy jobb kialakítású családi házért is legfeljebb maximum 8 millió forintot hajlandók megadni. Külföldi érdeklődő az elmúlt négy-öt évben egyáltalán nincs: a korábban kisebb parasztházakat, nyaralókat megszerző németek és hollandok is sorra szabadulnának ingatlanjuktól, akár nyomott áron is.


A jelenlegi kínálat igen sokszínű: építési telek, kisebb-nagyobb üdülő éppúgy található a palettán, mint régebben vagy tíz éven belül tető alá hozott családi ház. A lakóövezeti telkek ára függ a mérettől és a közművesítettség fokától: egy-egy 370 négyzetméteres, teljes összközműves telekhez általában 1,5-2 millióért hozzá lehet jutni, ám a központi parcellák ára már 2-3 millió forint körül alakul, a közmű nélkülieké pedig egymillió forint körül mozog.

A házak csak nagyon nehezen találnak vevőre, akkor is csak a kínálati ár 60-70 százalékáért. Kevés az eladó parasztház, ha mégis akad, akkor a teljes felújításra szorulók ára 3-5 millió forint, míg a kibővített, komfortos felújítottaké 10-13 millió forint között mozog.

Tiszafüreden hasonló a helyzet: a kereslethiány miatt már 2009-re körülbelül 20-30 százalékkal csökkentek az árak, ez idén további 10 százalékkal olvadt. Itt is szűkült a munkalehetőség, így a fiatalok is inkább elvándorolnak, mintsem itt keressenek lakhatási lehetőséget. Tiszafüreden új, 60-90 négyzetméteres családi házakat és társasházi lakásokat 120-130 ezer, illetve 140-150 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak, míg régi parasztházakat 3-8 millióért, a széles kínálatú sátortetős kockaházakat pedig már 7-10,5 millióért meg lehet szerezni.