BUX
40021

A Váci a bevásárlóutcák élén

Folyamatosan fogynak az üres belvárosi üzletek, 2011 nyarán a tavalyi 14,4 százalékról 12,7 százalékra csökkent az üres területek aránya az Andrássy úton, a Váci utcában és mellékutcáiban, a Nagykörút központi részein, valamint a belváros új főutcájában - derül ki az Ecorys Magyarország augusztusi felméréséből.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 16:54

Az Andrássy úton 21 százalékról 19 százalékra , a Váci utcában 7,5 százalékról  6,5 százalékra, míg a Teréz körúton 8,5 százalékról 5 százalékra csökkent az üres üzletek aránya.  A Váci utcában kisebb mozgás volt tapasztalható az elmúlt időszakban, a Tezelnis nyitott új egységet, idén októberben indul majd a Váci1 üzletház, közel 80 üzlettel és vendéglátóhellyel, illetve közeledik a Klotild-palota nyitása is, melyben szálloda, vendéglátó és kereskedelmi egységek fognak majd működni. A belváros főutcájában, a Petőfi Sándor és a Bécsi utcában enyhe növekedés volt megfigyelhető, a Bécsi utcai látszólagos magas arány egy üzlet bezárásából adódik. A belváros északi részén,  az Október 6.-a utcában nyitott több vendéglátóegység, a középső részen stagnált az állomány, míg a déli részen, a Kecskeméti és Károlyi utcákban és környékükön szintén érezhető az üzletnyitások növekedése, ahol az egyedi üzletek és vendéglátóegységek találhatóak jelentősebb számban.Az Andrássy úton új márkák is megjelentek, mint a Nara Camicie, a MaxMara Sinéquanone, a Replay vagy a hamarosan nyíló Capsula többmárkás üzlet, illetve bővül a Nespresso is. A Teréz körúton telítődtek a legnagyobb mértékben az üres üzletek, a használtruha boltok mellett több pékség is nyitott az elmúlt évben, míg a márkás üzletek száma nem változott. Az Erzsébet körúton kicsit emelkedett az üresedés, a ruhaüzletek mellett a Starbucks jelent meg a Király utca sarkán. A József körút Rákóczi úttól Rákóczi térig terjedő szakaszán is csökkent az üres helyek száma. Az idén nyílt Europeumnak köszönhetően pedig minőségi márkás üzletek is megjelentek.

A bérleti díjak a Váci utcában a legmagasabbak a 80-100 eurós havi szinttel, melyet a Deák Ferenc utca 80 eurós, illetve az Andrássy út 40-50 eurós tarifája követ. A körúton és a belváros mellékutcáiban 20-30 euró között mozognak a bérleti díjak az utcafronttal rendelkező felújított üzlethelységeknél. Összességében az ECORYS felmérése arra utal, hogy megfordult az előző évek tendenciája, és a legtöbb helyen egyértelműen csökkent az üres üzletek száma.