Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mehmet Mus török kereskedelmi miniszter kedden Ankarában aláírta a magyar-török gazdasági és kereskedelmi bizottság alapító nyilatkozatát. Az esemény előtt a magyar miniszter a Facebookon jelentette be, hogy egy 3000 négyzetméteres új nagykövetséget építenek Ankarában.

A török sajtó szerint a kivitelező Adnan Polat cége, a Polat Holding lesz, és a cég elnöke 2023 közepére ígérte az átadást - adta hírül a hvg.hu.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán képek is láthatók az épület alapozásáról, valamint a magyar tárcavezetőről, a török kollégájáról, Mevlüt Cavusogluról, valamint az Orbán családdal jó kapcsolatot ápoló, Magyarországon is rendkívül aktív török nagyvállalkozóról, Adnan Polatról.

Polat kiterjedt céghálót tart fenn Magyarországon. Lefotózták már ingatlanos üzleti partnerével, Tiborcz Istvánnal és annak feleségével, Orbán Ráhellel, továbbá a felcsúti stadionban és Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételén a Parlamentben is.

A külügyminisztérium alatt működő HEPA Exportfejlesztési Ügynökség megbízásából Adnan Polat magyarországi érdekeltsége, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. (az ALX anyacége a Törökországban bejegyzett Polat Holding) kereskedelemfejlesztési és promóciós központot üzemeltet Törökországban és környezetében havi 77 millió forintért. E megbízásnak része 2020 óta a Türk Tanáccsal való kapcsolattartás - írta a hvg.hu.

Polat az elnöke a Gül baba türbéje üzemeltetésére létrehozott alapítvány kuratóriumának. A türbét meglátogatta Erdogan elnök, amikor 2019 novemberében Budapesten járt.