Adóváltozások miatt áll az újlakáspiac?

Befektetési célú ingatlanvásárlásnál nem szabad figyelmen kívül hagyni a tranzakció adóvonzatát.
NAPI Online, 2008. március 20. csütörtök, 13:12
Fotó:

Az adószabályok változását a befektetési és magánvásárlásoknál egyaránt figyelembe veszik, különösen az újszerű ingatlanok értékesítése esetén, hiszen az 5 éven belüli eladás adózási szempontból kedvezőtlen az eladó számára, így az újszerű lakások körében várható a kínálat csökkenése - összegezte a tapasztalatokat Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Az adózási szempontból nincs jelentősége annak, hogy új, újszerű, vagy használt ingatlan az adásvétel tárgya. A szabályok változása miatt azonban arra érdemes figyelni, hogy az értékesítéskor kalkulálni kell majd a jövedelem 25 százalékának megfizetésével, pláne, ha várhatóan nagy lesz az értéknövekedés öt éven belül.

A befektetési célú vásárlás esetében ezért adózási szempontból érdemes kivárni az ötéves időszak végét az értékesítéssel. Mivel az értékesítés időpontjaként az adás-vételi szerződés földhivatalhoz való beérkezését veszik alapul, mindig ezt az időpontot kell figyelembe venni az ingatlanszerzés dátumaként.

A fizetendő adóból minden költség, amely az ingatlan megszerzéséhez köthető - hirdetések, ügyvédi munkadíj, közvetítői díj - levonható az értéknövekményből, csökkentve az adóalapot. Ezen kívül levonhatók olyan számlával lefedhető értéknövelő beruházások költségei is, amelyek az ingatlan bővítésére, korszerűsítésére, szigetelésére, műszaki, gépészeti felújítására vonatkoznak.
Így például levonható a külső nyílászáró csere, a külső homlokzatszigetelés, fűtéskorszerűsítés, a tetőtér beépítés, emeletráépítés. Ezzel szemben az esztétikai felújítások, mint a festés, mázolás, burkolat csere, medenceépítés, kertrendezés költségei még akkor sem vonhatók le, ha mindezeket a ráfordításokat számlával tudjuk igazolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK