Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma tartották a kulturális örökség védelméről szóló törvényjavaslat általános vitáját az Országgyűlésben, amely elővásárlási jogot telepítene a kormányhoz a világörökség védelme érdekében.

A világörökség megőrzése közérdek, ezért a világörökségi helyszínen lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezetének a legkisebb kockázatot kell jelentenie a közfeladat ellátása szempontjából. A javaslat ezért elővásárlási jogot ad a kormánynak a világörökségi védettség fenntartása érdekében - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára expozéjában az MTI tudósítása szerint. A világörökségi védelmi szempont is bekerül a földbirtok-politikai irányelvek közé - tette hozzá Csepreghy. A termőföld területek és lakáscélú ingatlanok nem tartoznak a szabályozás alá.

Felvásárolnák a tokaji földeket?

A tokaji kistermelők legjegesebb félelmei látszanak igazolódni ezzel a törvényjavaslattal - írta korábban a Népszava. Ez erősíti a tokajiak aggályait, miszerint az állami kézben lévő Grand Tokaj Zrt. azért nem vásárolja fel tőlük immár az aszút sem, mert el akarják lehetetleníti a félhektáros gazdákat, hogy aztán előbb az állam, majd később annak kegyeltjei olcsón jussanak hozzá az itteni földekhez.

Az állami elővásárlási jog rögzítése valóban szolgálhatja az érintett területek fokozott védelmét, azonban aggályos is, mert nem csak a világörökséget akarják védeni ezzel, hanem a kormány "sajátos hasznosítási keretek között (...) a csókosok irányába történő átcsoportosítást" is ezzel tenné lehetővé - mondta a parlamentben Józsa István MSZP-s képviselő.

Megjegyezte továbbá, nem érit, hogy miért most kell módosítani a szabályokat, hiszen jól halad az örökség gondozása. Nehezményezte, hogy nem tudni, mely ingatlanok lehetnek érintettek, mivel a listát kormányrendeletben hozzák nyilvánosságra.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára zárszavában az elhangzottakra reagálva azt mondta: lakáscélú ingatlanok nem szerepelnek az elővásárlással érintettek körében, csak a világörökségi nagyobb épületek. Az államnak 21 napon belül reagálni kell. Az államtitkár azt is elmondta, hogy nem 10, hanem 11 terület van jelenleg a várományosi listán.

Földi László, a KDNP vezérszónoka célként jelölte meg a hazai világörökségi helyszínen lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezetének szabályozását. Értékelése szerint a javaslat összhangot teremt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény, valamint a Nemzeti Földalapról szóló törvény rendelkezései között.

A kulturális örökségvédelembe is bevonnák az MMA-t

Újabb feladatot bízna a kormány a Magyar Művészeti Akadémiára (MMA) a róla szóló törvény módosításával. Csepreghy Nándor elmondta, a kulturális örökségvédelemben tud majd szakértői és tudományos tevékenységet végezni az MMA, ha megszavazzák az előterjesztést. A feladat ellátása érdekében a kulturális örökségvédelem tudományos gyűjteményeit az MMA fenntartásába helyezi a törvényjavaslat az Építészeti Múzeum gyűjteménye mellé.

Az MMA önállóvá váló köztestület költségvetési szerveként, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ néven szándékozik a gyűjteményeket fenntartani, kezelni és kutathatóvá tenni - írta az MTI.