A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Bár a devizahitelek segítségével vásárolt lakások száma már az elmúlt egy-másfél évben is sok helyütt 65-70 százalékkal csökkent, megszüntetésükkel újabb vevők tűnnek el. Senki sem vitatja, sőt az önkormányzatok kifejezetten üdvözlik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását és azt is, hogy a hitelük törlesztésére képtelen adósok egy állami bérlakás-konstrukció keretében otthonukban maradhassanak, ám az biztos, hogy ennek negatív hatása lesz a piacra.

A vidéki ingatlanforgalmazással és -közvetítéssel foglalkozó szakemberek szerint a legtöbb gondot - és a legnagyobb mértékű visszaesést - azonban a hitelfelvételi lehetőségek további szigorítása okozza. Ráadásul nem tudni még, hogy a bankok hogyan reagálnak majd a rájuk kivetendő adóra.

Zsohár Adél, az elsősorban a Dél-Dunántúlon tevékenykedő Bónusz Kft. értékesítési vezetője elmondta, nem kizárt, hogy az intézkedések nyomán a vevők és az eladók mintegy 30 százaléka kiszorul a piacról. Várhatóan tovább erősödik majd az a tendencia, amely szerint elsősorban kis lakásokat, olcsó ingatlanokat lehet eladni - készpénzes vevőknek. A cégnél ennek aránya már ma is meghaladja a 70 százalékot.

Más kérdés, hogy a bejelentett intézkedések következtében minden bizonnyal jóval kevesebb olyan ingatlan kerül majd piacra (például Pécsett is), amelytől hiteltörlesztési nehézségei miatt kénytelen megválni a tulajdonosa. Zsohár szerint az elmúlt időszakban a vevők legalább 15-20 százaléka morzsolódott le azzal, hogy a hitelek felvételéhez nem tudtak "stabil" munkahely által igazolt bér jellegű jövedelmet felmutatni.

Ha a bankrendszer ebbe az irányba megy tovább, még csekélyebb lesz a forgalom. Kemenes Károly értékbecsléssel, ingatlanforgalmazással és több térségi ingatlancég jogi képviseletével is foglalkozó ügyvéd szerint a meggyengült forint és a jó idő ugyan egy kis lendületet adott a piacnak, ám amíg tart a bankok körüli huzavona, ingatlanpiaci visszaesés várható.

Az már az elmúlt egy-másfél évre is jellemző volt, hogy a vevők egyre nagyobb hányada, 55-60 százaléka készpénzzel fizet, s döntően olyan ingatlanokra pályázik, amelyeket valóban nyomott áron lehet megvásárolni. Ezek között legalább harminc százalékban voltak olyanok, amelyek a törlesztőrészletek megemelkedése vagy azok nemfizetése miatt kerültek piacra. A biztos vásárlói kör az érdeklődők között negyven százalék, köztük sok első lakást vásárló fiatal vagy az ország más részeiből érkező van, akik csak hitel segítségével tudtak és tudnak ma is új otthont teremteni.