Agyoncsapták a vidéki lakóingatlan-piacot?

A lapunk által megkérdezett dunántúli ingatlanközvetítők többsége szerint a kormány által bejelentett intézkedések, illetve a hatályba lépő banki szigorítások aligha adnak lendületet az amúgy is döcögő hazai lakóingatlan-piacnak.
Körtési Zsolt, 2010. június 27. vasárnap, 11:10
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Bár a devizahitelek segítségével vásárolt lakások száma már az elmúlt egy-másfél évben is sok helyütt 65-70 százalékkal csökkent, megszüntetésükkel újabb vevők tűnnek el. Senki sem vitatja, sőt az önkormányzatok kifejezetten üdvözlik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását és azt is, hogy a hitelük törlesztésére képtelen adósok egy állami bérlakás-konstrukció keretében otthonukban maradhassanak, ám az biztos, hogy ennek negatív hatása lesz a piacra.

A vidéki ingatlanforgalmazással és -közvetítéssel foglalkozó szakemberek szerint a legtöbb gondot - és a legnagyobb mértékű visszaesést - azonban a hitelfelvételi lehetőségek további szigorítása okozza. Ráadásul nem tudni még, hogy a bankok hogyan reagálnak majd a rájuk kivetendő adóra.

Zsohár Adél, az elsősorban a Dél-Dunántúlon tevékenykedő Bónusz Kft. értékesítési vezetője elmondta, nem kizárt, hogy az intézkedések nyomán a vevők és az eladók mintegy 30 százaléka kiszorul a piacról. Várhatóan tovább erősödik majd az a tendencia, amely szerint elsősorban kis lakásokat, olcsó ingatlanokat lehet eladni - készpénzes vevőknek. A cégnél ennek aránya már ma is meghaladja a 70 százalékot.

Más kérdés, hogy a bejelentett intézkedések következtében minden bizonnyal jóval kevesebb olyan ingatlan kerül majd piacra (például Pécsett is), amelytől hiteltörlesztési nehézségei miatt kénytelen megválni a tulajdonosa. Zsohár szerint az elmúlt időszakban a vevők legalább 15-20 százaléka morzsolódott le azzal, hogy a hitelek felvételéhez nem tudtak "stabil" munkahely által igazolt bér jellegű jövedelmet felmutatni.

Ha a bankrendszer ebbe az irányba megy tovább, még csekélyebb lesz a forgalom. Kemenes Károly értékbecsléssel, ingatlanforgalmazással és több térségi ingatlancég jogi képviseletével is foglalkozó ügyvéd szerint a meggyengült forint és a jó idő ugyan egy kis lendületet adott a piacnak, ám amíg tart a bankok körüli huzavona, ingatlanpiaci visszaesés várható.

Az már az elmúlt egy-másfél évre is jellemző volt, hogy a vevők egyre nagyobb hányada, 55-60 százaléka készpénzzel fizet, s döntően olyan ingatlanokra pályázik, amelyeket valóban nyomott áron lehet megvásárolni. Ezek között legalább harminc százalékban voltak olyanok, amelyek a törlesztőrészletek megemelkedése vagy azok nemfizetése miatt kerültek piacra. A biztos vásárlói kör az érdeklődők között negyven százalék, köztük sok első lakást vásárló fiatal vagy az ország más részeiből érkező van, akik csak hitel segítségével tudtak és tudnak ma is új otthont teremteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ganefus, 2010.06.28 11:52

Én sajnos nem értem, egy "napi gazdaság" nevű fórumon vajon miért nem kerül a vonatkozó írásokban említésre, hogy az "ingatlanpiac", éppúgy, mint pl. a tőzsde, egyfajta, spekulációs hatásokkal "szabályozott" szerencsejáték - különösen, ha valaki kölcsönből növeli, vagy növelte a takaróját. Sajnálatos, ha az, aki beszállt, ezt nem felelősségteljesen tette. Itt kereshető esetleg a bankok felelőssége is. Akikkel kapcsolatban SEMMINEMŰ felelősségrevonás nincs folyamatban. A kiszolgáltatott ügyfeleken realizált orribilis profitjuk extra-adóztetása ellen viszont számosan tiltakoznak.
Ezt hívják érdekérvényesítő-képessségnek.
Én a megkötött szerződések feltételei, ezek tisztességessége körül, valamint az ügyfelek tájékoztatása- illetve ennek teljes körűsége tárgyában kutakodnék inkább...
Az állam (korábban) annyit vállalt, hogy ingyen szocpolt, valamint (bizonyos feltételek esetén) kedvezményes kamatokat biztosított. Ennyit lehet rajta számonkérni.
Másfelől, aki a tőzsdén veszt, vagy a lottón nem nyer, ugyanilyen erővel kiabálhatna jóvátételért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2010.06.28 04:47

vezelinnek milyen igaza van!neki kellene irni ezt az ujsagot.
miota ujra ertelmes kormanyunk van,a napi gazdasag azota ir mindenaron ostobasagokat.
meghogy az uj kormany teszi tonkre az ingatlanpiacot!
a vilagon mindenutt esik,itt is.ment egy darabig,tulporgott,lepottyant.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.06.27 23:27

Érthetetlen, hogy hányan szállnak ringbe a kormány intézkedései ellen, és milyen hamisak az érveik! Kik csapták agyon a vidéki ingatlanpiacot?
1. A hitelfelvétel szigorítását már a Bajnai kormány elkezdte, és jól tette! Tudjuk, hogy a bankoknak a hitelkihelyezés a céljuk, utána már nem érdekli a bankot, hogy kitől hogyan hajtja be az adóságát
2. A piacról kiszorult 30% a lakosság azon része, akik eleve megalapozatlanul vennének fel hitet, és azok, akik tanultak a bedőlt hitelesek kárából.
3. Az. Nem MÁS KÉRDÉS, hogy kevesebb hitelbedőlés lesz! Ez egyenes következmény annak, hogy megfontoltabban vesznek fel hitelt, és ez jó dolog – legfeljebb a bankoknak rossz, meg a hitelközvetítő Kftknek!
4. Tudomásul kell venni, hogy a gazdasági csőd, a kormányzat elmúlt 8 évi semmittevése, a munkahelyteremtés terén most üt vissza, amikor az embereknek nincs pénze, és nem a bankadó miatt.
5. Tegyük a szánkra a kezünket, és ne mondju ki: A devizahitel a bankonak hozott legnagyobb hasznot, azért siratják, a devizahitelesek éveken keresztül jobban jártak, de a hitelfelvételkor senki nem figyelmeztette őket arra, hogy a forint árfolyama megfordulhat! A hitelfelvevő pedig arra nem gondolt, hogy nem lesz örökké munkahelye, és erre sem figelmeztette senki.
6. Csak nehogy az osztrák bankoknál hitelt felvevők bedőlésekor is az államnak kelljen a falat támasztani a mi pénzükön.
Én elhiszem, hogy fáj a bankoknak, hitelkihelyezőknek, hogy 20-30 %-kal kevesebb a vevő/eladó, de vegyék tudomásul, hogy a gazdasági nem növekedésnek ez a következménye. A gazdasági növekedést pedig egyik napról a másikra senki nem tudja előidézni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SirCrusader, 2010.06.27 19:52

Szerintem nem hiba az, hogy végre észre térnek a ingatlanpiacosok. Ami most van pontosan annak az oka, hogy évtizedekig ment a nyakra főre való hitelezés a semmire. Másrészről kicsit normalizálódnak azok az ingatlan árak amik nem nevetségesek hanem egyszerűen hihetetlenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.27 19:19

KIvéve akkor ha el akarsz adni... fogadjunk, hogy nincs a neveden ingatlan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html