Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három fekete nő az oregoni Portland körzetéből még 2019-ben azt állította, hogy az Airbnb a faji megkülönböztetés melegágya, amely a személyi jogok mellett törvényt is sértett.

A szálláshirdető oldal ugyanis mindkét fél részére kötelező teszi a nevek és a profilfényképek megadását, ezért a három nő diszkrimináció miatt még 2019-ben pert indított - írja a Guardian.

Január 31-től ezért az oregoni vendéglátók csak a vendégek monogramját látják majd a foglalás megerősítéséig, majd a tranzakció befejeztével láthatják a teljes nevüket. Az új szabály legalább 2 évig lesz érvényben.

Az Airbnb azt közölte, a tanulságot felhasználják a jövőben az előítéletek elleni küzdelemben.

A vállalat diszkriminációval kapcsolatos panaszai viszont nem újkeletűek: 2015-ben és 2016-ban a #AirbnbWhileBlack hashtag alatt számos hasonló tapasztalatot osztottak meg. Sok színesbőrű felhasználó arra panaszkodott, hogy nevük vagy fényképük alapján nem kapták meg a kiválasztott ingatlant, míg ugyanarra az időpontra foglalva fehér ismerőseik azonnali visszaigazolást kaptak.

A Harvard Business School kutatói még 2016-ban több mint 6400 Airbnb-t vizsgáltak: a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az afroamerikai vendégek foglalási kéréseit 16 százalékkal kisebb valószínűséggel fogadják el, mint a fehérbőrű felhasználókét.

Korábban az Airbnb ellenállt annak a nyomásnak, hogy teljesen eltöröljék a neveket és a fényképeket az alkalmazásban, akkor azzal érveltek, hogy ezek hozzájárulnak egy közösségi feelinghez.

A vállalat mégis tett néhány lépés annak érdekében, hogy csökkentsék a faji- vagy nemi alapú megkülönböztetést. 2018-ban bejelentették, hogy a vendégek profilképeit a foglalás elfogadásáig elrejtik, ugyanakkor a felhasználóknak el kell fogadniuk az Airbnb közösségi kötelezettségvállalását, miszerint "mindenki, aki az Airbnb-t használja, megkülönböztetés nélkül és tisztelettel bánik másokkal" - írja a lap.

2020-ban ráadásul elindították a "Color of Change" és más polgárjofi szervezetekkel közösen a "Project Lightouse" nevű kezdeményezést, amely a hasonló eseteket vizsgálja ki a platformon.