Józsefváros az Airbnb-zők megregulázására készül

Józsefváros megadóztatná a rövid távú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t és ahhoz hasonló szolgáltatásokat egy előterjesztés szerint - szúrta ki a Mérve.hu.
Szepesi Anita, 2018. november 23. péntek, 19:56
Fotó: Pixabay

A "javaslat az építményadóról szóló 38/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelet módosítására" tárgyú előterjesztést a kerület fideszes polgármestere, Sára Botond jegyzi, aki ezzel pártja szokásaitól eltérően egy társadalmi szempontból hasznos intézkedést javasol - olvasható a portál cikkében.

Az adót az önkormányzat 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókra a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után vetné ki. Mértékét évente egységesen négyzetméterenként 1820 forintban állapítanák meg. Vagyis jövőre egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kell fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, amennyiben Airbnb felületen, vagy más módon, rövid távra adja ki.

A javaslat elfogadásával a kerület bevétele közel 118 millió forinttal nőhet, a fő ok azonban nem ez, hanem a lakáskiadók visszaterelése a hosszú távú kiadásra és a drágulás fékezése. A portál szerint azonban amíg más kerületek nem követik a józsefvárosi példát, nem várható átfogó eredmény.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.11.24 09:37

Ez megint nem egyéb, mint a kapzsi, pénzéhes politikusok pénzbehajtása. Vissza fog ütni, megint növekszik majd a svarcolás, a fekete gazdaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html