Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány olyan törvénymódosítást kezdeményezett a rövidtávú - elsősorban az Airbnb-n keresztüli - lakáskiadással kapcsolatban, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Korábban a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs azt javasolta, hogy éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátoznák a rövid távú lakáskiadást.

A főpolgármester szerint Budapest súlyos lakhatási válságot örökölt, ma már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben. Ehhez a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult.

Álláspontjuk szerint olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami: Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését, megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását.

Több jogot és beleszólást biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik, a jogszerűség biztosítása és a piac "fehérítése" érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz.

"A kormány által elfogadott szabályozás az önkormányzatoknak, Budapesten a kerületeknek ad lehetőséget az Airbnb szabályozására. Én ezt jó iránynak tartom. A Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában" - írja Karácsony.