Ilyen is van: egyetért Budapest és a kormány

Sikerült a kormány és Budapest számára is elfogadható tervet kidolgozni a rövidtávú lakáskiadás szabályozására - írja Karácsony Gergely a Facebookon.
Szász Péter, 2020. július 9. csütörtök, 19:15
Fotó: Pixabay

A kormány olyan törvénymódosítást kezdeményezett a rövidtávú - elsősorban az Airbnb-n keresztüli - lakáskiadással kapcsolatban, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Korábban a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs azt javasolta, hogy éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátoznák a rövid távú lakáskiadást.

A főpolgármester szerint Budapest súlyos lakhatási válságot örökölt, ma már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben. Ehhez a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult.

Álláspontjuk szerint olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami: Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését, megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását.

Több jogot és beleszólást biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik, a jogszerűség biztosítása és a piac "fehérítése" érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz.

"A kormány által elfogadott szabályozás az önkormányzatoknak, Budapesten a kerületeknek ad lehetőséget az Airbnb szabályozására. Én ezt jó iránynak tartom. A Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában" - írja Karácsony.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pedro gonzalez, 2020.07.10 19:20

"Sikerült a kormány és Budapest számára is elfogadható tervet kidolgozni"


sikerült a 2 bites trolloknak is felfogni a mondatot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html