Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmaradó vendégek és a szabályozás jelentős szigorítással fenyegető módosítása mellett az airbnb-ző lakástulajdonosoknak további kockázattal is szembe kell nézniük.

Ha a szerződők nem jelzik időben biztosítójuk felé, hogy az ingatlant az adott időszakban nem használták, káresemény esetén egyes biztosítók dönthetnek úgy, hogy az emiatt nagyobb kockázattal bekövetkező káresemények - például betörés vagy csőrepedés okozta tartós ázás - esetében visszatartják a kártérítést vagy annak egy részét. A rendszeres használatot a biztosító többek között a közműszámlák segítségével egyszerűen ellenőrizheti.

Drágább lesz a biztosítás

A nem állandóan lakott ingatlanoknél - a nyaralóépületekhez hasonlóan - a biztosítók gyakran jelentős, akár 50-100 százalékos pótdíjat is felszámíthatnak annak fejében, hogy az életvitelszerűen lakott ingatlanokéhoz hasonló biztosítási fedezetet nyújtsák - mondta Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja. E fedezet fenntartása érdekében az ingatlan huzamosabb ideig üresen állásáról az ügyfélnek kell mielőbb tájékoztatnia a biztosítóját.

A turisztikai célú utazások korlátozása várhatóan még hosszú hónapokig tart, ezért az Airbnb-ben korábban részt vevő ingatlantulajdonosok egy része jelenleg albérletként hasznosítja kiadható lakását. Ebben az esetben a biztosítás feltételeit nem kell megváltoztatni, a bérlés időtartama ugyanis egyik biztosítónál sem releváns szempont. Arra azonban célszerű albérlet esetén figyelni, hogy a bérlő személyes ingóságát külön biztosítás fedezze. A biztosító ugyanis kizárólag a biztosítottként megjelölt személy vagyonára tud fedezetet nyújtani.

Fontos, mind az Airbnb-re, mind a hosszú távú bérbeadásra vonatkozó tudnivaló, hogy szándékos károkozás, rongálás, vandalizmus esetére a lakásbiztosítások nem nyújtanak fedezetet, és erre a kárfajtára nem terjed ki az Airbnb által nyújtott, úgynevezett "házigazdákat védő biztosítás" sem, amely kizárólag felelősségbiztosítási szolgáltatásokat nyújt a bérbeadóknak.