A rövid távú lakáskiadás újraszabályozását célzó törvényjavaslat, amelyet a kormány benyújtott a parlamentnek két változtatást szorgalmaz: rövid távon lakást csak a kereskedelmi hatóságnak címzett bejelentés után lehessen kiadni, az önkormányzatok szabhassák meg, hogy területükön egy évben hány napra lehetséges a turisztikai célú lakáskiadás. Ha nem akarnak korlátozást, így is dönthetnek - írja a 24.hu a javaslatra érkezett reakciókat elemezve.

Egyelőre nem világos, az önkormányzatok különbséget tehetnek-e az alapján, hogy valaki egy vagy több lakást ad ki. Ez a helyzet például Berlinben, ahol 2016-ban lényegében betiltották az Airbnb-t, ám másfél év elteltével a korlátozásokat szinte teljesen feloldották, egy lakást azóta korlátlan időre, a másodikat 90 napra lehet kiadni.

A Fővárosi Önkormányzatnál állítólag kulcskérdésnek tartják a szálláshelyek bejelentését, de azt is, hogy az Airbnb-t kötelezzék az adatszolgáltatásra a rajta keresztül intézett foglalásokról - ez hiányzik a törvényjavaslatból.

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a Népszavának nemrég arról beszélt, célszerű lenne azt kikötni, hogy évente 90-120 napnál hosszabb ideig ne lehessen Airbnb-lakásként hasznosítani az ingatlanokat. Ez lefedhetné a nyári turistaszezont, de ősztől a lakások nyitva lennének az egyetemisták előtt. Úgy tudjuk, ez a modell a fővárosnak is szimpatikus.

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere a törvényjavaslat benyújtása után a 24.hu-nak azt mondta, a kormány láthatóan az időkorlát bevezetését támogatja. Szerinte azonban ez inkább a szürke zóna erősödését hozná el, ezért úgy gondolja, hogy az önkormányzatoknak az lesz a feladatuk, hogy valahogy dűlőre jussanak az Airbnb-vel az üzletág kifehérítésében.

A VI. kerület polgármestere a fővároshoz hasonlóan nagyjából egységes budapesti szabályozást tartana célravezetőnek a kerületenként eltérő megoldás helyett, és jobban hangsúlyozná a lakástulajdonosok felelősségét. Például elvárná, hogy mindig legyen elérhető valaki, aki rövid időn belül a helyszínre ér, ha bármi gond adódik - akár a vendégekkel is.

A Felelős Szálláshelykiadók Szövetsége azt javasolja, hogy a szálláshely-közvetítő portáloknak törvényben írják elő a regisztrációt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban, amely lehetővé teszi, hogy valós időben látható legyen az országban található összes szálláshely forgalma, ez ugyanis valóban kifehérítené a piacot.