Airbnb szigor: ezt lépik a kerületek

Becslések szerint a válság előtti 15 ezerről 11 ezerre apad a budapesti, Airbnb kiadásra hasznosított lakások száma. A visszaesés vélhetően átmeneti, a lakások ugyanis nem jelentek meg piacon és az engedélyeket sem adták vissza nagy számban. A kerületek egyelőre nem korlátozzák a rövid távú kiadást - derül ki a Népszava összefoglalójából. Van, ahol a bérbeadók a szobáztatás felé forultak.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 4. péntek, 10:29
Fotó: Getty Images

Az Airbnb-vel szembeni legfőbb kritika, hogy a rövid távú lakáskiadás miatt szűkült a bérlakáskínálat és nőttek jelentősen bérleti díjak, emellett társasházi konfliktusok alapja is. A kormány a szabályozást a kerültekre tolta, ám azok egyelőre nem léptek. A Népszava valamennyi fővárosi önkormányzatnak elküldött kérdéseire a kerületek több, mint fele válaszolt, kivéve a kevéssé érintett pesti külső kerületek - IV., X., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XXII. és XXIII. és a XII. kerület - derül ki a napilap összeállításából.

A kirajzolódó kép szerint egyelőre sehol sem készült rövid távú lakáskiadást szabályozó rendelet. Van, ahol a probléma helyi szinten jelentéktelen volta miatt - mint például a III., a XI., a XIV. a XX. és a XXI. kerület - nincs is tervbe véve a rendeletalkotás, és az önkormányzat nem is tud az Airbnb miatti konfliktusokról.

Zuglóban nem zavar sok vizet az Airbnb, akárcsak a XI. kerületben, a II. kerület pedig egyelőre bizonytalan abban, hogy szükséges-e az önkormányzati fellépés.

A turisták által kedvelt I., valamint a belső pesti városrészek - V., VI., VII., VIII. kerület - széles körű egyeztetést tervez a rendeletalkotás előtt. A XIII. kerület az állami lakáskoncepcióról várja a lakhatási válság megoldását, nem a rövidtávú lakáskiadás szabályozásától. Ugyancsak ezen a véleményen van Budavár vezetésre is.

Sok a lakossági panasz Józsefvárosban, ahol 1250 turisztikai hasznosítású lakást tartanak nyilván. A rendeletalkotásnál a kerületben élők érdekei, a megfizethető lakhatás, a kiszámítható és betartható szabályozási környezet megteremtése a fő szempont. A leginkább érintett V. kerület a napilapnak azt írta: "egyelőre nem áll módjában állásfoglalást adni".

Terézvárosban elengedhetetlennek tartják a szabályozás, de nem kívánják ellehetetleníteni az üzletágat, ami kerületi családok megélhetését is szolgálják.

A szektor jövőjét az V., VI. és a VII. kerületi rendeletek határozzák meg, ahol az Airbnb lakások 70 százaléka található - mutat rá Borbélyné Bárdi Zsuzsanna Erzsébetváros alpolgármestere. A kerületek nem sietnek a rendeletalkotással, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a kevesebb turista miatt csökken a kerület idegenforgalmi adóbevétel. Ezzel együtt nem nő a hosszú távú albérletek száma, így a díjak és az árak sem csökkennek jelentősen, a korábbi befektetésnek új megtérülést kereső tulajdonosok pedig a szürke-fekete gazdaságba lépnek. Az alacsonyabb nívójú lakásokat már most elkezdték szobáztatásra használni. A társasházaknak aligha jobb, ha Airbnb helyett masszázsszalon nyílik - mondja Borbélyné, aki szerint a túl nagy szigorral a fehérítés helyett a szürke felé tolnák a szektort.

Augusztus végén hat civil szervezet - Város Mindenkié (AVM) csoport, a Jövő Egyesület, a Szikra Egyesület, a Táncsics Radikális Balpárt, az Utcáról Lakásba Egyesület és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom - STOP Airbnb-kampányt indított a lakások magánszálláshelyként való üzemeltetésének jelentős korlátozásáért. Arra kérik az önkormányzatokat, hogy a lakások turisztikai célú hasznosítását legfeljebb évi 30 napig engedélyezzék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sulykaponka, 2020.09.04 14:24

@toferi41@freemail.hu: sajnos ez egy ilyen ország. a bulizók, drogosok, beteges gyűjtögetők, fél- vagy teljesen őrült agresszív "lakótársak", meg úgy általában az együttélés normáira magasról szarók ellen tehetelenek a hatóságok, a jogalkotók, mindenki. nekünk, a csendes többségnek pofa be, jogunkban áll eltűrni, hogy kibasznak velünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.09.04 14:15

Úgy látom, hogy a társasházakban lakók nyugalmának visszaállítása érdekében senki nem akar lépni.Az önkormányzatoknak is csak inkább nagyobb volt a hangja, mint a cselekvő képessége!Mi az hogy nem áll módjában állást foglalni egy önkormányzatnak?Talán nem akar, ez lenne a jó kifejezés, és ha nem tud állást foglalni , illetve nem áll módjában, akkor módjában áll -e dönteni?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html