A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A kínálat az ősztől tovább nőtt az északi és déli parton egyaránt, mivel egyre kevesebben tudnak rendszeresen lejárni a nyaralójukba, nincs pénz a felújításra, s sokan a villára felvett kölcsönből végtörlesztettek. A szinte minden településen  megemelt építményadó, illetve a telekadó bevezetése is érzékelhetően növeli a kínálatot. A legfrekventáltabb helyeket  leszámítva ma annyiért lehet új ingatlant venni, mint a válság előtt használtat. MIndemellett az építtetés is meggondolandó, hiszen a telekárak tovább csökkentek, a vállalkozók pedig 120-130 ezer forintos négyzetméterárat kínálva ugrásra készek.

Burcsa Béla, a Szuper Tengó Bt. cégvezetője szerint nem túl biztatók az idei kilátások. A déli parton tíz érdeklődő közül hét tó közeli, a vasút északi oldalán lévő, olcsó nyaralót keres. Azok a 10, de inkább 9 millió forint körüli házak adhatók el a legkönnyebben, amelyek néhány százezer forintos felújítást követően már alkalmasak a pihenésre. Telekáron a jó helyen lévő, romos házakra is van igény, s mind többen gondolkodnak, "többlépcsős" beruházás megvalósításában. A dráguló közlekedés miatt felgyorsult a tóparti ingatlancsere is, amelyre korábban alig volt példa. A budapestiek, székesfehérváriak, pláne az ország keleti felében lakók délnyugatról a tó keleti medencéjébe tartanak, míg a pécsiek, kaposváriak, nagykanizsaiak az általuk legrövidebb úton megközelíthető településekre.

Türelemmel, különösen Siófok térségében, továbbra is eladhatók a közvetlen vízparti telkek és a luxuskategóriájú házak, s itt az árak sem nagyon változtak az elmúlt évek során. Ráadásul a vevőkre az alkudozás sem jellemző, ugyanakkor az elvárások egyre magasabbak. Van, aki például egy bizonyos stílusban épített és berendezett házhoz ragaszkodik. A minap egy 95 millió forintos aranyparti villának lett új gazdája. Minden egyéb területen továbbra is nagyon csendes a piac − tette hozzá a szakember.

Úgy tűnik, az északi parton is az alkalmi vételek éve lesz az idei év. Az elmúlt fél évben Balatonalmáditól Keszthelyig számos olyan nagy építési terület került piacra, amelyeken korábban valamilyen beruházás megvalósítását tervezték, ám a válság miatt kútba esett. A telekkínálat így az átlagosnál is nagyobb mértékben nőtt a térségben, az árak pedig tovább csökkentek. Kerepesi Györgyi, a Kerepesi Ingatlan Bt. ügyvezetője elmondta, míg egy éve a 12-13 milliós házakból adták el a legtöbbet, jelenleg elsősorban a 10-11 milliósok iránt van érdeklődés, amelyek között  szép számmal vannak olyanok a piacon, amelyek jelentősebb felújítás nélkül is használhatók. Persze az ennél olcsóbbak, renoválásra szorulók is viszonylag könnyen eladhatók. Kerepesi hozzátette, úgy tűnik, a vevők jelentős része egyre kevésbé ragaszkodik a víz közelségéhez, ezért aztán az utóbbi időben a háttértelepüléseken köttetett a legtöbb üzlet.