Az albérletpiacon a nyár második felében jellemzően 30-40 százalékkal ugrik meg a kereslet, és ilyenkor a kínálat is nő, hiszen a tulajdonosok is tudják, hogy ebben az időszakban éri meg a leginkább új hirdetést feladni – mondta az Indexnek Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Ugyanígy látja Danóczy Balázs, a rentingo.com alapítója is, mint mondta, a csúcsidőszak augusztustól szeptember közepéig tart, addig is sok fiatal azt próbálja kideríteni, hogy van-e esélye kollégiumba bekerülni. Ha nem, akkor marad az albérlet, amit nem árt időben lefoglalni.

Új varázsige van

A hirdetésekben az új varázsszó a „rezsivédett lakás” lett, ami alatt a távfűtéses ingatlanokat értik, ott ugyanis maradnak a korábbi árak – mondta a rentingo.com alapítója. Emellett várhatóan a kisebb lakások is felértékelődnek, azokban ugyanis az energiafelhasználás nagyobb eséllyel átlagfogyasztás alatti, míg a nagyobb lakások rezsije akkor is nő, ha abban csak egy szobát bérelünk. Költséghatékony lehet ez a rezsicsökkentés részleges kivezetésével.

Ebből következik, hogy azok a hallgatók, akik korábban épp anyagi megfontolásból másokkal is összebútoroztak, most rosszabbul járhatnak. A költségek kézben tartására az egyik lehetőség, hogy a tulajdonosok előrefizetős mérőt szereltetnek fel, aminek a működése leginkább a feltöltőkártyás mobiltelefonokéhoz hasonlít.

A rezsi növekedésétől a bérleti díjak sem maradnak el, amelyek nagyjából 25 százalékot emelkedtek 2021-hez képest, igaz, azt megelőzően a koronavírus-járvány miatt egy drasztikus csökkenés ment végbe.