Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kétszer akkora a drágulás üteme az országos albérletpiacon, mint tavaly és tavalyelőtt – derül ki a KSH és az ingatlan.com májusi lakbérindexéből.

Utoljára 2020 decemberében csökkentek az albérletárak, a tavalyi emelkedés üteme azonban meg sem közelítette az ideit. 2022-ben eddig minden hónapban 2 százalék körüli volt a drágulás.

A fővárosban kiugró az áremelkedés, különösen az V. kerületben, ahol tavaly májusban még átlagosan 170 ezer forintot kértek el egy kiadó lakásért havonta, most pedig 250 ezer forintba kerül. Budapesten óriási szakadék van a bérelhető lakások árai között: Csepelen kevesebb, mint a belvárosinak a fele az átlagos bérleti díj, 122 ezer forint.

A nagyobb megyeszékhelyen már 100 ezer forint fölé emelkedett az átlagos albérlet díja, kivéve Miskolcon, ahol tavaly májushoz hasonlóan továbbra is 90 ezer forintot kell fizetni havonta egy lakásért. A tatabányai és a székesfehérvári albérletárakon érezhető a főváros közelsége: 135 ezer forintos átlaggal ez a két legdrágább megyeszékhely.

Az albérletárakra a megugró infláció és az ukrajnai háború is hatással van, de az ingatlan.com elemzése szerint sok cégnél kezd visszaállni a hagyományos irodai munkarend, és ez is fűti a keresleti oldalt.