Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, ami irányváltás az albérletpiacon, ugyanis november és december között csökkentek a lakbérek a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.
A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon – írja a hirbalaton.hu.

Többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek.

Idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.
A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek, viszont az inflációs hatással együtt, azaz
reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.

Somogyban az átlagos bérleti díj 130 ezer forint

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Somogy megyét magában foglaló dél-dunántúli régióban egy év alatt 17,4 százalékkal, 2015-höz képest pedig 85,6 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.
A teljes kínálatban több mint 250 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 16 százalékos növekedést jelent.
A megyére jellemző átlagos bérleti díj 130 ezer forintot tett ki.
A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a megyeszékhelyen átlagban 99 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok.

Siófokon 132 ezer forint, Balatonszárszón 140 ezer forint, Zamárdiban 180 ezer forint, Balatonlellén pedig 450 ezer forint volt a havi bérleti díj.

Veszprémben még inkább megkérik az árát

Veszprém megyét magában foglaló közép-dunántúli régióban egy év alatt 15 százalékkal, 2015-höz képest pedig 97,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 
A teljes kínálatban közel 200 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 5 százalékos csökkenésnek felel meg.
A megyére jellemző átlagos bérleti díj 160 ezer forintot tett ki. A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül

a megyeszékhelyen átlagban 152 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok.

Emellett Pápán 120 ezer forint, Tapolcán 133 ezer forint, Balatonfüreden 200 ezer forint, Balatonalmádiban pedig 312 ezer forint volt a havi lakbér.

Zalában is megugrottak a bérleti díjak

A Zala megyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban egy év alatt 20 százalékkal, 2015-höz képest pedig 56,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 
A teljes kínálatban majdnem 100 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 29 százalékos növekedésnek felel meg.

A megyére jellemző átlagos bérleti díj 120 ezer forintot tett ki.

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a megyeszékhelyen átlagban 140 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok.
Emellett Nagykanizsán 80 ezer forint, Zalakaroson 100 ezer forint, Keszthelyen 135 ezer forint, Hévízen pedig 195 ezer forint volt ugyanez.