Májusban tovább nőtt a budapesti lakásbérleti díjak, az átlagos kínálati ár elérte a 144 ezer forintot, ami az őszi második hullám előtti szint – derül ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform legfrissebb elemzéséből. Ebbe a trendbe illeszkedik, hogy a március-áprilisi 20 körüliről 14 százalékra csökkent az egyhavi kaucióval kínálat ingatlanok aránya. A piac mindazonáltal csak lassan épül vissza, hiszen a jelenlegi kínálati átlagárak még mindig jelentősen elmaradnak a tavaly év eleji közel 170 ezer forinttól.

Az emelkedő trendet bizonyos körzetekben tovább lassíthatja az új építésű lakások idei átadása. A következő hónapokban ugyanis egyes budapesti körzetekben több nagy ingatlanfejlesztési projekt is befejeződik.

A XIII., a IX. és a XI. kerületben összesen több ezer új építésű lakás készül el, amelyeknek becslések szerint 40 százalékát befektetési céllal vásárolják a tulajdonosok. A friss projektek révén hirtelen sok hasonló méretű és minőségű lakás kerül az albérletpiacra egy adott körzetben, és az így keletkező kínálati sokk miatt tovább élesedhet a verseny a bérbeadók között. Így nem csak az albérletárat kell reálisan meghatározniuk, hanem jóval több időt és energiát kell fordítaniuk a megfelelő bérlő megtalálására.

Bérleti díjak Budapesten (Rentingo.com)

Habár a portál év eleji előrejelzése szerint a nyárig átadott lakások a fővárosban már nem csökkentik tovább az átlagos albérletárakat, a fenti tendencia azt idézheti elő, hogy amelyik bérbeadó későn és lassan reagál, akár komoly engedményre kényszerülhet. További veszteség forrása, ha a bérbeadó nem piaci alapon gondolkodik a lakáskiadásról. Azon túl, hogy sokan még mindig nem megfelelő fotókkal és részletes leírással hirdetik a lakásokat, a bérleti díjat is gyakran hibásan állapítják meg.

Így kalkulálja a bérleti díjat

A reális ár kalkulálásához nem elég a budapesti vagy a kerületi viszonyokat ismerni, mert egy kerületen belül is hatalmas különbségek alakulhatnak ki. A Rentingo.com által működtetett alberletkalkulator.hu oldal 4 tényezőt azonosít, ami befolyásolja egy adott területnek a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díjait:

  • Városközponttól való távolság
  • Közlekedési kapcsolatok, elsősorban a kötöttpályás közlekedés elérhetősége
  • Az adott terület bérlakás állományának nagysága és összetétele
  • A környezet élhetősége, zöldfelületek aránya

A folyamatosan albérletpiacra kerülő új lakások miatt a bérleti díj a IX. és XI. kerület egyes részein például ma már négyzetméterenként 3.400 forint körül mozog, sőt a XIII. kerület azon körzeteiben a 3.500 forintot is eléri, ahol idén szintén több száz új építésű lakást adnak át.