A márciusi technikai korrekció után a múlt hónapban tovább emelkedtek budapesti lakásbérleti díjak, az éves drágulás még a felpörgő inflációt is meghaladja – állapítja meg legfrissebb budapesti albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com. A bérleti díj elérte a koronavírus-válság előtti szintet, nominális értéken számolva az elmúlt két évben nem volt ilyen drága a lakhatás Budapesten. Márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal kértek többet a bérbeadók, ami átlagosan 165 ezer forintos bérleti díjnak felelt meg.

Márciusban az ukrajnai háború elől menekülők duzzasztották fel a keresletet a budapesti bérlakáspiacon,  ami miatt a kínálati és keresleti bérleti díj között soha nem látott mértékben szűkült az olló. A háború elől menekülő, lakást keresők továbbra is érkeznek, de a piac korrigált, az árak mind keresleti, mind kínálati oldalon egyaránt visszaálltak az év eleje óta tartó trendbe, és az árolló ismét nyílni kezdett az elemzés szerint. Áprilisban a bérlők átlagosan 152 ezer forintért kerestek albérletet Budapesten, ami 1,6 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál, de így is magasabb a februári 147 ezer forintos értéknél.

Bár nominális értéken kétéves csúcson vannak a fővárosi albérletárak, de ez még nem olyan feszült piaci helyzet, mint a koronavírus-válság előtti hónapokban. A bérlők átlagos jövedelme az elmúlt két évben jelentősen emelkedett, így a keresleti bérleti díj is magasabb, mint akkor. Reálértéken a budapesti albérletpiac még nem érte el a csúcsot, de további emelkedés várható a közösségi albérletkereső platform szerint.