Látványosan emelkedtek a budapesti albérletárak júliusban: egy hónap alatt 4,3 százalékkal nőtt a kínálati bérleti díj, így a fővárosban a bérbeadók már átlagosan 150 ezer forintot kérnek kiadó lakásukért, ami idei rekord – áll a Rentingo.com albérletkereső platform felmérésében.

A járványhelyzet javulásával hónapok óta megfigyelhető a fővárosi albérletárak lassú emelkedése, az elmúlt hetek erősödése ugyanakkor már kifejezetten gyorsnak és jelentősnek mondható. A tendencia több tényezővel hozható összefüggésbe: az élénkülő turizmus mellett felgyorsult a felsőoktatásban tanulók lakáskeresése, közülük is elsősorban a külföldi diákok árfelhajtó hatása a legerősebb.

A tendencia látványos: ilyen mértékű emelkedésre egy hónap alatt tavaly május óta nem volt példa. De amíg tavaly tavasszal a koronavírus első hullámának kínálati sokkhatását korrigálta vissza a piac, addig most a tavasszal indult emelkedő trend kezd begyorsulni.

A tavaly júliusi 161 ezres szintet még nem, de a 2020. augusztusi szintet már elérték a fővárosi albérletárak. A bérlők vásárlóereje is tovább nőtt: a 140 ezres átlag alulról közelíti a tavaly júliusi 147 ezer forintot, és meghaladja a tavaly augusztusi 137 ezret.