Mi lesz ebből? Befagyasztanák a magyar albérleti díjakat

Berlinben hamarosan fixálják az albérletárakat, hogy gátat vessenek a drágulásnak. A Portfolio információi szerint ezt javasolják most Magyarországon is.
Szabó Dániel, 2019. június 21. péntek, 14:05
Fotó: Pixabay

Úgy értesült a portál, hogy a lakásbérleti díjak esetleges befagyasztásáról is szó lesz a miniszterelnök családjának ügyvédjeként emlegetett Bajkai István, a parlament Törvényalkotási bizottságának alelnöke és Mehrli Péter, a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke közötti találkozón, sőt, az MNB által felállított Lakás-és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület soron következő ülésére is beviszi a kérdést.

Az ad aktualitást az ötletnek, hogy Berlin vezetése kedden arról határozott: öt évre befagyasztják a lakbéreket a városban 2020 január elsejétől. Az ok az volt, hogy az elmúlt években jelentősen, csak az idei első negyedévben 7 százalékkal nőttek a lakbérek. Itthon sem nagyon más a helyzet: Budapesten statisztikák alapján az átlagdíjak 7-8 százalékot emelkedtek az előző évhez képest, ami azt jelenti, hogy az átlagos havi díj 160-165 ezer forint a lakás méretétől és fekvésétől függően.

Viszont a portál szerint nem valószínű, hogy Magyarországon hasonlót lépnének: egyrészt Magyarországon nagyságrendekkel kevesebben adnak ki legális albérletet, így nehéz lenne a szabályozást betartatni. Másrészt kisebb a bérbeadók érdekérvényesítő képessége is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.06.24 17:42

Németországban az albérlő nevére van íratva a beköltözés pillanatában az összes közmű, és ő felel a befizetésért RENDŐRSÉGILEG. Csakis bankkártyával, ami nyomon követhető. Ha nem fizet, le is csukhatják, ha olyan mértékű lenne a rezsitartozás. Így meg van fogva a dolog.
Magyarországon ez nem megy, nincs ilyen, vagy ritka, nem számottevő. A közműszolgáltatók azért nem engedik, mert a tartozást az ingatlan tulajdonosára tudják terhelni./Nem fair a dolog!/ Az albérlőre nem, mert az el tud tűnni. Vicc!
Németországban igen, egyet értek a plafonnal /amúgy is horrormagasak az albérletek. Itthon abszolút nem, mert a lakástulajdonos ki van téve az "albérlőeltűnésnek", és fizethet helyette. A jogi úti behajtás itt vicc, nem működik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2019.06.23 21:30

ökör aki ezt nálunk megfelelő megoldásnak tartja. lakni kell. valaki kiszolgáltatott, és fizet, mint ... egy nyugdíjas a gyógyszertárban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html