Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten és az egyetemi városokban csak akkor lehet albérletet kifogni, ha az ember egyből elfogadja az árat, és - sokszor látatlanban - igent mond a hirdetőnek. Ha nem így teszel, biztosan lemaradsz - mondják egybehangzóan a felvételi ponthatárok közzététele óta az albérletet kereső fiatalok.

Kiszolgáltatottságukat tovább növeli, hogy egyazon ingatlant gyakran számos ügynökség is hirdeti. Ez nemcsak azért bosszantó, mert időről időre ugyanabba a lakásba ütközik a kereső, hanem azért is, mert az egyes hirdetésekben gyakran eltérő bérleti díjat adnak meg, és az erősen keresleti piacon nem mindegy, hogy az ember mire mond egyből igent.

Ebben a káoszban vág rendet az Árminimum, amely azt ígéri a felhasználónak, hogy ha bármilyen albérletes vagy ingatlanos oldalon rákattint egy hirdetésre, akkor automatikusan kilistázza neki az ugyanarról a bérleményről szóló valamennyi neten fellelhető hirdetést. Sőt, nem csak kilistázza, de ár szerint sorba is rendezi őket, így a kereső egyből a legolcsóbb ajánlattevőt hívhatja fel.

Hatalmas a káosz

Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy az albérleti piacon 23 százalék a káosz index, azaz a bérlemények 23 százalékát több ügynökség (és talán a tulajdonos közvetlenül is) hirdeti. Az Árminimum augusztus 20-i adatai szerint a több hirdetésben is szereplő ingatlanok esetében a legmagasabb és a legalacsonyabb meghirdetett bérleti díj között átlagosan havi 37000 forint a különbség.

A Magyarországon egy adott napon piacon lévő 45-50 ezer albérleti hirdetés valójában csak mintegy 15-17 ezer bérleményt takar, amelyek átlagos bérleti díja havi 234 ezer forint. Ehhez képest a 37000 forintos átlagos eltérés 16 százalékot jelent, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy hova telefonál elsőre az albérletet kereső. Különösen, hogy a hirdető némi hirdetési felárért előrébb tudja helyezni hirdetését a keresőoldalakon, abból a célból, hogy ez a hirdetési "befektetés" majd a magasabb bérleti díjban megtérül.

Az arminimum.hu nem egy keresőoldal, hanem egy olyan alkalmazás, amelyet a böngészőbe (Chrome, Firefox) telepítve bármely ingatlan hirdetési oldalon működésbe lép - magyarázza Faragó Péter, az alkalmazást fejlesztő Realmonitor Kft. igazgatója. Ha az ember ezek valamelyikén rákattint egy hirdetésre, a rendszer azonnal megtalálja a weben az adott ingatlan összes többi hirdetési linkjét, és ahonnan csak lehet - azaz jogszabály nem tiltja - összegyűjti, rendezi és egy csokorban listázza az azt mutató képeket és leírásokat. Ezen felül kikeresi és megmutatja a többi ingatlanos oldalról is a keresett ingatlanhoz nagyon hasonló többi hirdetést is.

Példaként egy olyan diák esetét említi, aki ha azonnal lecsap az 58 négyzetméteres belvárosi albérlet első hirdetésére, akkor lehet, hogy ma havonta 30 ezer forinttal többet fizet ugyanazért a lakásért, mintha Árminimumot használt volna.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel