Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztusban tovább lassult az albérlet-áremelkedés üteme havi szinten, azonban így is 200 ezer forint fölé kúszott egy átlagos fővárosi albérlet ára – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A megyeszékhelyek közül Veszprémben és Székesfehérváron 150-150 ezer, Debrecenben 145 ezer, Győrben 135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forint volt az átlagár.

Budapesten a mostani albérletkínálat közel negyedénél 150 ezer forint alatt marad a bérleti díj. Érdekesség, hogy míg Veszprémben alig 7 százalék a 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások aránya a piacon, Salgótarjánban a piac 87 százalékát ezek a lakások adják.

Harmadik hónapja lassul a drágulás

Júliushoz hasonlóan augusztusban is jelentős lakbéremelkedés történt éves szinten. Az országos átlagot nézve augusztusban 24,8 százalékkal magasabbak voltak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban, Budapesten pedig 23,4 százalékos volt a növekedés. Júliushoz képest országosan 1,5 százalékkal, a fővárosban 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, ez pedig jelentős lassulást jelent a júliusi 2,3 és 3 százalékos havi áremelkedéshez képest.

„Augusztus sorrendben a harmadik hónap, amikor országosan és a fővárosban is lassult a drágulás üteme. Ráadásul abban a hónapban, amely a felsőoktatási tanév indulása előtt főszezont jelent a piacon. Az infláció hatását is figyelembe véve még a járvány előtti szinten van a piac. Ez abból látható, hogy a 2015-höz képest reálértéken 2019 végén 30 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek, míg idén augusztusban 25 százalékkal haladták meg azt a szintet.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Külső-Pesten 150 ezer az átlag 

A három legdrágább kerület az V., a II. és a XII., ezekben a városrészekben 245-280 ezer forint az átlaglakbér. Budapesten belül XXIII. kerület a legolcsóbb 135 ezer forintos összeggel, utána következik a X., a XV., a XVIII., a XIX., XXI. kerület egyaránt 150 ezer forintos bérleti díjjal. Budapesten a 150 ezer forint alatti albérletek aránya a tulajdonosok kínálatában 24 százalékot tett ki szeptember végén, az V. kerületben 8 százalékos, a XXIII.-ban azonban 70 százalékos volt a részesedésük.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább város, itt szintén 150 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecenben 145 ezer forint az átlag, Tatabányán és Győrben 135-135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forint.

Debrecenben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben 7-16 százalékos az olcsó, 100 ezer forint alatti albérletek aránya, a másik véglet Salgótarján és Kaposvár, ahol a kínálat 87, illetve 70 százalékát adják ezek a lakások.