A turizmus erősödése és a kínálati oldal szűkülése miatt rekordot döntött a budapesti lakásbérleti díjak emelkedése májusban – írja elemzésében a Rentingo. Egy kiadó lakásért átlagosan 172 ezer forintot kértek a múlt hónapban, ami magasabb a járvány előtti szintnél is, egy év alatt pedig 19,3 százalékos növekedést jelent.

„A Budapestre érkező turisták egyre nagyobb száma miatt a belvárosi ingatlanok egy része folyamatosan tér vissza az Airbnb-piacra: gyakorlatilag eltűntek a hosszú távú bérleti kínálatból a jól felszerelt belvárosi lakások” – áll a közleményben.

Azt írják: a bérlők átlagos jövedelme jelentősen nőtt az elmúlt két évben, a fizetési hajlandóságuk pedig sosem látott mértékben nőtt, ezért egyre nagyobb a bérlői verseny. A piacon még elérhető lakásokért akár 163 ezer forintot is hajlandóak voltak fizetni, ami szintén rekordnak számít.

Budapest legnépszerűbb részei Újbuda és Angyalföld: a XI. és a XIII. kerületben van a legnagyobb kereslet a kiadó ingatlanok iránt. Népszerű még Erzsébetváros, Ferencváros és Zugló is, az öt kerület együttesen adja a budapesti albérletpiac felét. Ezekben a kerületekben általánosnak mondható a 3400-3500 forint bérleti díj négyzetméterenként.