Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főiskolai és egyetemi hallgatók kereslete miatt idén augusztusban 25 százalékkal nőtt az albérletek iránti kereslet, míg 2015 nyarának utolsó hónapjában csak 20 százalékos bővülést érzékeltek az ingatlanpiaci cégek - derül ki a Világgazdaság összefoglalójából. A fővárosban és a megyeszékhelyeken 8-10 nap alatt kelnek el a kiadó lakások.

Az árak tovább nőttek: az Otthon Centrum (OC) adatai szerint országosan átlag 5-20 százalékkal kell többet fizetni a tavalyinál. Ennél is nagyobb drágulást, 30-40 százalékos emelkedést regisztráltak Budapest olcsóbb pesti kerületeiben és a centrumtól távolabbi részein, továbbá Sopronban és Miskolcon.

Az OC által bérbe adott lakások zöme országos átlagban 30-60 négyzetméteres, havi bérleti díjuk 50-200 ezer forint között mozog. Az albérletet keresők körét bővítik azok a fiatalok, akik multiknál dolgoznak, esetleg külföldi karriert terveznek, és ezért egyelőre nem akarják lekötni magukat lakásvásárlással.

Az albérleti kínálatot szűkítik a turisztikai céllal, leginkább az Airbnb-n kiadott lakások, amelyek eltűnnek a hosszú távú albérletbe adott lakások köréből. Ezek kiesése a főváros belső kerületeiben még tovább  hajtja felfelé az árakat.