Budapesten szolidan, a fővároson kívüli albérletpiacon jelentősen erősödő kereslettel, de tavalyhoz képest megfizethetőbb bérleti díjakkal kanyarodik rá a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki kihirdetésével induló főszezonra az országos albérletpiac - írja ingatlan.com.

Idén, januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet három százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött.

Az ingatlan.com elemzése szerint július közepén Budapesten átlagosan 140 ezer forint volt a kiadó lakások átlagos bérleti díja, ez közel hét százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 150 ezer forinthoz képest. Az árcsökkenésben szerepet játszik az is, hogy csökkent a bérlőre váró fővárosi lakóingatlanok átlagos alapterülete, ami tavaly 55 négyzetméter volt, idén viszont 53 négyzetméter.

A kiadó lakóingatlanok egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díja négy százalékkal 3142 forintra csökkent. A különböző városrészek közül a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI. és XIII. kerületben július közepén 130-150 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj és átlagosan 49-55 négyzetméteres lakások vártak ennyiért bérlőre.

Az is látszik, hogy a nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 110 ezer, Győrben 108, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indul az albérletpiaci főszezon.