Albérlőt keres? - Óriásit bukhat, ha erre nem figyel!

Botrányos lakásbérléseket, több millió forinttal megkárosított lakástulajdonosokat mutatott be az M1 csatorna Kosár című műsora. A bérlők nem fizettek, de sokáig kiköltözni sem voltak hajlandóak. Lelakott, koszos, rengeteg tartozással hátrahagyott lakást mutatott be az egyik tulajdonos.
K. Kiss Gergely, 2017. július 16. vasárnap, 20:19
Fotó: Reuters

A riportban megjelenő Szentes Csaba bízott az ingatlanirodában, és abban, hogy a közvetítésért kifizetett 420 ezer forintért cserébe megbízható bérlőt ajánlanak neki. A szerződést megkötötték, a bérlő valóban szimpatikus volt, csak egy idő után nem fizetett - olvasható a hirado.hu portálon.

"Tízhavi bérleti díjjal tartozik és a rezsivel, viszont kiköltözni sem volt hajlandó, hiába mondtam fel neki" - mesélte. Szentes Csaba próbált segítséget kérni a ingatlanközvetítőtől is, aki csak sajnálkozott.

Egy másik károsult, Antal Béla bérlői az első néhány hónapot fizették, majd meggondolták magukat, és először egyre kevesebb pénzt, majd végül semmit nem adtak a tulajdonosnak. Viszont elmenni sem akartak, így maradt a tartozás halmozás.

Végül egy albérlet felügyelettel foglalkozó szakmai cégnek 5 hónap után sikerült elérnie, hogy a bérlők elhagyják a lakást. Másfél millió forintos tartozást hagytak maguk után.

Fontos utánanézni, mit vállal az ingatlanközvetítő

Közvetítő és közvetítő között nagy különbségek lehetnek, ezért érdemes alaposan utánanézni, hogy kivel szerződünk, és annak is, hogy mit vállal a szerződésben az adott ingatlanközvetítő. A legtöbben ugyanis csak azt ígérik, hogy összehozzák egymással a szerződő feleket - figyelmeztet a hirado.hu.

"Nem abból áll egy bérlő megkeresése, hogy földobunk egy hirdetést, 5 képpel, alaprajzzal, és aki jön, az első embernek kiadjuk a lakást" - mondta Rák Edit ingatlan-tanácsadó.

Csökkenthetjük a kockázatot

Lényegesen csökkenthetjük az esélyét, hogy fizetésképtelen, kétes, esetleg csaló albérlőbe fussunk bele. Vannak, akik életvitelszerűen élnek úgy, hogy egyik lakásból költöznek a másikba, és semmit nem fizetnek.

"Alapvetően van egy nyilatkozatunk, amivel ő hozzájárul ahhoz, hogy személyigazolványt, lakcímkártyát, adókártyát, banki papírokat, olyan dokumentumokat kérjünk el - munkáltatói igazolást vagy fizetési papírt - amivel tudja igazolni azt, hogy ő valóban ki fogja tudni fizetni a bérleti díjat és hosszú távon fogja az ingatlant bérelni" - hangzott el a műsorban.

(Albérletpiac aktuális helyzetéről itt olvashat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LaBelleEpoque, 2017.07.18 11:41

@antitroll:" A szabály kógens jellege okozza, hogy szakmai hiba az, ha egy bérleti szerződésben a bérlőt lemondatjuk a Ptké. 64.§ szerinti jogáról. Ez ma már szerencsére közismert. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LaBelleEpoque, 2017.07.18 11:31

@antitroll: Hirtelenjében "?A lakás bérlőjét mindaddig megilleti a birtokvédelem, amíg a lakás kiürítését elrendelő jogerős határozatot végre nem hajtják?. Erről a birtokvédelemről érvényesen lemondani nem lehet. E szabályban benne foglaltatik az, hogy a szerződésszegő, pl. a bérleti díjat nem fizető bérlőt is megilleti a háborítatlan birtokláshoz való jog és az is kiolvasható belőle, hogy a bérlő még akkor is védettséget élvez, ha őt már jogerősen kötelezték az ingatlan kiürítésére, de a végrehajtásra még nem került sor. Az is benne van, hogy a bérbeadó közigazgatási úton hiába kéri, hogy kötelezzék a bérlőt távozásra, mert a jogszabály az önkormányzati jegyzőnek mintegy megtiltja, hogy a bérlővel szemben fellépjen, sőt a jogsértő bérlő kap védelmet, ha a bérbeadó akadályozza az ingatlanhasználatban (pl. megszünteti az ingatlan energiaellátását). Ez nem csak a lakások, hanem az egyéb helyiségek - üzletek, irodák, raktárak - esetében is így van. Ennél erősebb bérlővédelem el sem képzelhető! A bérbeadó tehát csak a bíróságtól remélheti igazát. Ezen a méltánytalanul erős védelmen némiképpen enyhít az, hogy a bíróság a bérlőt - kérelemre - ideiglenes intézkedéssel a per folyamán bármikor kötelezheti a bérlemény kiürítésére. Ez a végzés azonnal végrehajtható. Az ideiglenes intézkedés azonban kivételes bírói eszköz, és az esetek zömében ki kell várni a nem rövid pertartamot ahhoz, hogy végrehatásra kerülhessen sor. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LaBelleEpoque, 2017.07.18 10:43

@antitroll: Sajnos nincs igazad. Meg egyszer hangsulyozom, hogy sajnos. Hiába mondatod le a szerződésben a jogairól, ez jogellenes, tehát nem érvényes. Nem tudom, hogy hol és milyen jogasz írta le, amit mondasz, de téved és rosszul tudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.07.17 15:11

@LaBelleEpoque:
Rosszul tudod.
Ha a szerződésben lemondatod a jogairól, akkor az adott pillanattól jogcím nélkül tartozik a lakásban, ráhívhatod a rendőrt és rendőri felügyelet mellett kipakolhatod őt és a cuccait.
Ellenkező esetben a rendőr őt védi, birtokon belül van.
Ezt nem én találtam ki, hanem ezzel foglalkozó jogászok hívják rá fel a figyelmet, hogy a kekec bérlő eltávolításának ez az egyetlen módja.
A közjegyzői okiratba foglalat szerződés ajánlott megoldás, ebben igazad van. Ugyanakkor ennek akkor van igazán jelentősége, ha nem határozott idejű szerződés végéről van szó, vagy a bérlő vitatja a rendkívüli felmondás indoklását, jogszerűségét.
A történet(ek) azonban nem erről szólnak, hanem arról, hogy a bérlő megszakítja a kommunikációt és "csak" ott tartózkodik és "csak" nem fizet. Ez a legveszélyesebb dolog, mert ha nincs kommunikáció, akkor minden sokkal lassabb. Erre nincs megoldás, tökéletes időhúzás erre játszanak rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LaBelleEpoque, 2017.07.17 14:15

@antitroll: "Ha a felszólításunk eredménytelen maradt, az elmaradt bérleti díjat ún. fizetési meghagyásos eljárásban érvényesíthetjük. A fizetési meghagyásos eljárásról az alábbi linken olvasható bővebb tájékoztatás: MOKK

Abban az esetben, ha a bérlő nem költözik ki, kénytelenek leszünk a bírósághoz fordulni, és ingatlan kiürítése iránti pert indítani, majd kezdeményeznünk kell az ítélet végrehajtását. Ez biza még a körülmények szerencsés összejátszása esetén is hosszú hónapokat vesz igénybe.

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha rászánjuk a pénzt és a bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltatjuk, illetve a bérlő a közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatban rögzíti, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén az ingatlanból kiköltözik. Mivel a közjegyző által készített okirat ún. közvetlenül végrehajtható okirat, így nincs szükség bírósági eljárás megindítására, hanem csak a közjegyzői okirat záradékoltatását kell kérni, majd meg lehet indítani a bérlő kilakoltatására irányuló végrehajtási eljárást."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html